В следващите две седмици ще има скок на заразените заради училищата. Въпросът е какво ще се случи с възрастните учители. Това ще бъде много критично за образователната ни система. Имаме доста по-възрастни учители от средното за Европа. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ.

По думите му към момента свръх представени при заразените са хората между 60 - 70 г. и 50 - 60 г.

"Хубавото е, че най-възрастната група не е засегната. Явно се взимат добри мерки и се полагат специални грижи за тях", каза още той.

Той допълни, че Смолян е областта с най-много диагностицирани, следвана от Благоевград.

"РЗИ-Благоевград интензивно работи, но трябва да се видят и какъв е броят на тестовете по области. Такава информация не е публична, а би трябвало министерството на здравеопазването да публикува такива данни", призова той.

Безлов определи коронавирусът като стрес тест за здравната система. "Виждате, че има много частни болници, които нямат такива COVID отделения, но парите към тях са рекордни. НЗОК трябва да повдигне темата. Трябва да се знае и информация за здравните системи в различни области, защото при някои градове главният източник на зараза бяха болниците", обясни той.

Като друг основен проблем той посочи броя на болниците в България. "Имаме около 350 болници, а страни като Австрия и Белгия имат по 60-70-80", каза още Безлов.

"Очакванията са, че следващите две седмици, подобно на много страни в Европа, ще има ръст на заболяванията, преди всичко на млади хора", коментира още Безлов и пред bTV.

"Пикът на заразените с COVID-9 при младите хора до 20 г. е при абитуриентските балове. Очакваме повече тестове на тази възрастова група, вероятно това ще доведе до ръст на заразените", коментира още той.

"Две седмици след 15 септември ще се види как ще ни се отрази новата вълна на COVID-19. Много зависи как ще се тества. Заради почивките в Гърция имахме до 8 000 теста на ден. Самите хора си правиха тестовете", отбеляза той.

"В момента не знаем смъртните случаи на равнище области, не знаем каква е ситуацията - не знаем в интензивните отделения колко хора има", посочи още той.