По думите на кмета, обледени дървета падат по пътищата постоянно, като има няколко сформирани групи, които обикалят общината и почистват, съобщи "Фокус". 

Необходимо е да почистим пътищата и да ги опесъчим, но най-важното е ЧЕЗ да отстранят проблемите и да пуснат тока”, обясни Николов.

Нараства броят на населените места без ток в областите Видин и Монтана заради падналия сняг и заледяванията по електропреносната мрежа. В помощ на аварийните екипи са извикани служители от София и Плевен. Затруднява се обстановката във Видинско, повече от 20 хиляди семейства второ денонощие са без ток заради аварии по електропреносната мрежа.

Заради заледяване са скъсани далекопроводи на ЧЕЗ във Видинска и Монтанска област и авариите все още не са отстранени.

"Положението е по-сериозно от вчера. Има още счупени стълбове. Затруднено е възстановяването от лошите пътища и от това, че навсякъде има много лед и продължават да се заледяват наши проводници. Сега предвиждаме да поискаме 48 часа ограничителен режим от Министерството на енергетиката за ограничаване на доставката на електроенергия, за да можем в този срок да възстановим навсякъде авариите", каза Борислава Луканова от ЧЕЗ.

Поради поледицата и затрудненото транспортиране на учениците 3-ти декември е неучебен за трите училища на територията на община Белоградчик. Поради липса на ток спира учебният процес в още две училища във Видинско.

"Следи се обстановката и в други общини във Видинска област. Подготвени са документите за спиране на учебните занятия и в училището в село Чупрене", каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева.

Спрени са влаковете в участъка между гарите Видбол и Срацимир заради провиснала контактна мрежа след валежите, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура". За пътниците от влакове Видин - София и Видин - Мездра е осигурен превоз с автобуси.

Усложнява се обстановката в Ямболско

Само за няколко часа нивото на Тунджа край Елхово се е повишило с близо 10 см и продължава да се покачва, съобщи кметът на общината Петър Киров. Още по-притеснителното е, че до Ямбол нивото от сутринта се е покачило с 25 см, което означава, че до Елхово водата ще продължи да се покачва.

В момента там водният стълб е достигнал 3,50 м, като при 3,80 от Общината ще започнат да изграждат диги.

Под полицейско наблюдение са язовирите
до село Трънково, който вече прелива, и до село Пчела, където също има опасност от преливане.

Високата вълна по течението на Тунджа се дължи, както на продължаващите валежи, така и на източването на язовирите в горното течение на реката.

Язовир "Жребчево" се източва със скорост 45 куб. м в секунда и ако тази скорост се запази, критичните при Елхово 4 метра ще бъдат преминати още утре. Населението в ниските части на града е уведомено за възможна евакуация, съобщават още от Община Елхово.

Пътят Ахелой - Слънчев бряг и отсечката Бургас - Долно Езерово са затворени за движение заради продължаващите дъждове. Автомобилите се отклоняват по обиколен маршрут. Два моста в общините Карнобат и Сунгурларе са залети. В Средец и Карнобат има евакуирани хора заради наводнени къщи.