Спасители откриха измръзнал до автобусна спирка 65-годишният Сабахатин Азис от крумовградското село Горна кула, съобщи БНР.

Мъжът е излязъл от дома си в петък вечерта, когато започна обилният снеговалеж. След като не се прибрал на следващия ден, съседи организирали претърсване в района, но заради дълбоките преспи не успели да го открият. Тялото на мъжа е намерено днес при разчистването на пътя.

Огромни преспи на Белмекен

Спасителните екипи са изтеглили закъсал автобус с 25 английски туристи край Велинград, а 40 автомобилни състезатели са затрупани от близо 3-метров сняг на „Белмекен“.

Високопланинската база е абсолютно недостъпна, като на места преспите достигат пет метра. Засега хората имат храна и вода. Автомобилните състезатели са на спортен лагер, организиран от Българската федерация по автомобилен спорт.

"Това, което ни крепи, е високият дух на момчетата, защото те са свикнали да гледат опасностите в очите. Намираме се на 2050 метра височина. Най-близкият централен път е на 25 км. До сега сме прокопали 3-4 км. Ползваме машинния парк на базата, имаме две роторни машини. Имаме достатъчно храна. Имаме лек проблем с електричеството, прекъсваме го за няколко часа, за да издържи генератора", заяви пред БНР треньорът Николай Николов.


Бедствено положение в редица общини

Над 30 сигнала за помощ са получени през изминалата нощ в Кърджали, основно за паднали дървета и болни хора.

Вижте снимки >>>

Най-критична е ситуацията в община Ардино
, където са на привършване хранителните продукти. Пътищата там са затворени а ток няма.
Спасителните екипи имат готовност да снабдят с храна, вода и лекарства бедстващите селища.

Продължава разчистването на основни артерии, отворен за движение само на леки коли е пътят за Хасково. В цялата област е обявена ваканция за понеделник и вторник. Учебни занятия има само в град Кърджали

Кметът на Гълъбово Николай Тонев обяви бедствено положение в 9 часа тази сутрин.
Подстанция "Гълъбово" е наводнена, на място има аварийни екипи, които изпомпват водата, а други ограждат сградата с торби с пясък.

Половината част от града и половината от селата в общината останаха без ток.

"Малко след обед бе възстановено електрозахранването в Гълъбово, само в село Мусачево и кв. „Митьо Станев” има аварирал електропровод", съобщиха от общината, цитирани от "Фокус".

Още две общини в Пазарджишка област обявиха бедствено положение след Велинград, съобщи областният управител Трендафил Величков, цитиран от Дарик радио.
Това са новата община Сърница и Батак.
Очаква от община Брацигово да решат дали ще обявят бедствено положение. Работят всички екипи на пожарната и почистващите фирми. Вече 48 часа се разчистват затворените пътища при Белово и Юндола. Взети са необходимите мерки за болните и всички, които са на хемодиализа са изведени.

От АПИ съобщиха, че е възстановено движението по пътя Батак-Доспат, но леките автомобили трябва да се движат с вериги. В Борино вече имат ток.

Бедствено положение е обявено и в Община Минерални бани в Хасковска област, съобщиха от областната администрация. По-голямата част от общината продължава да е без ток и вода. Усложнена е и обстановката в община Стамболово, където също голяма част от селата са без ток и вода. Екипи работят по отстраняване на повредите по електропреносната мрежа.

Обстановката в Смолян, Кърджали, Пазарджик и Лъки също остава бедствена. Бедствено положение е обявено и в Якоруда.

Електрозахранването в Смолян, Борино и Пампорово е възстановено, а ток има и в Девин, Чепеларе и в Златоград.

На телефон 112 е постъпил сигнал за изчезнал човек, съобщи зам.-областният управител Зарко Маринов.

Жена от с. Кремене е известила, че мъжът ѝ е отишъл в местност край селото да нагледа животните си и от вчера го няма.
На място са екипи на пожарната, аварийно-спасителни групи със специализирана техника и АТВ.

Десетки хиляди без ток

Общо над 116 000 абоната на EVN и ЧЕЗ в над 760 селища са без ток. Цялостното възстановяване на електрозахранването в Югоизточна България може да отнеме няколко дни. Причината е, че цели области в Родопите са непроходими, а има и неработещи подстанции на Електроенергийния системен оператор.

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че вчера е била издадена заповед за ограничаване на електрическото захранване, която е влязла в сила от полунощ на 9 март за срок от 48 ч.

Такива количества сняг не са падали от години в тези региони. Преспите сняг на места достигат до метър и половина. Проблемът е свързан с това, че на практика нямаме достъп до авариралите райони. Правова държава сме и всеки може да потърси държавата правата си, но смятам, че към настоящия момент всички трябва да обединим усилията си, за да излезем още по-бързо от тази ситуация", заяви Петкова.

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?