Българският Червен кръст (БЧК) награди планинските спасители и доброволците към БЧК, участвали в акцията по издирване на 12-годишния Александър от Перник. С благодарствени грамоти бяха отличени и доброволците от клуба по делта и парапланеризъм в града, съобщиха от БЧК.

Директорът на Планинската спасителна служба при БЧК Емил Нешев получи от името на всички спасители Почетния плакет на организацията за проявения от тях професионализъм и всеотдайност през всичките дни, в които продължи спасителната акция.

"Най-трудни са акциите по издирване на изчезнали хора, необходима е изключително добра организация и подготвени спасители и доброволци. Всяка информация е ключова в такива моменти и сега беше така, това ни помогна да локализираме мястото, на което намерихме Александър", посочи Емил Нешев.

"Благодарим на всички достойни хора, които не се отказаха през дните, в които се провеждаше акцията. Българският Червен кръст се гордее с вас, защото вие още веднъж доказахте вашия професионализъм", заяви председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

Общо 55 спасители и доброволци към Планинската спасителна служба при БЧК и 12 кучета са участвали в издирвателната акция. Александър Цветанов изчезна на 11 ноември следобед при разходка в местната планина Голо бърдо. Той бе открит в събота в добро здраве в труднодостъпна местност край радомирското село Червена могила след девет дни издирване от служители на МВР, планински спасители и доброволци. След откриването му, момчето момчето беше транспортирано в реанимацията на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и след това преместено в детското отделение на болницата.

Баща му вчера сподели първа снимка на 12-годишния Александър от болничната стая и увери, че Сашко е много добре. Неговата баба вчера също го посети в болницата. Пред NOVA тя разказа, че в събота - два часа преди да го намерят - е решила да приготви любимата му супа. По думите ѝ Александър е започнал да говори и да иска любимите си храни. "Не се е променил. Само малко е отслабнал. Има съвсем малко драскотини", допълни тя. Семейството споделя, че и за тях остава загадка как 12-годишното момче е оцеляло само в гората.