"Предвид темпото на навлизане на бежанците в страната този максимум ще бъде запълнен за два дни."

Това заяви председателят на БЧК Христо Григоров.

Преди дни вътрешният министър Цветлин Йовчев предупреди, че съвсем скоро ще преминем границата от 5000 бежанци, които можем да поемем.

На пресконфененция Христо Григоров съобщи, че хуманитарната организация е помолила за финансова помощ Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Женева, предаде БТА.

Поисканата помощ е за уязвима група от 2000 души от общия брой бежанци, търсещи убежище у нас. Има нужда основно от вода, храна, хигиенни средства, нехранителна помощ - одеала, чаршафи, обувки, дрехи, памперси за деца.

От БЧК отново апелираха всеки да прояви човечност и да подаде ръка на бежанците, сред които има много майки с малки деца, като се включи в националната благотворителна кампания на организацията.

До сега по банковата сметка на кампанията са набрани 5612 лв., като с близо 3000 лв. от тях са купени хранителни продукти за бежанците, настанени в центъра в кв."Враждебна".

БЧК призова гражданите да не се даряват неща, които не могат да се използват и апелираха фирми за детски дрехи, обувки и други принадлежности да дарят, каквото могат, тъй като част от децата нямат какво да обличат.

Голяма е нуждата и от общински жилища за хората, придобили статут на бежанци, като от БЧК нееднократно са отправяли молба към Столична община за това. 

Христо Григоров съобщи още, че араби, завършили у нас медицина, са предложили доброволно да отидат на границата, за да помагат на своите сънародници.

"В разговори с бежанците повече от две трети от тях твърдят, че искат да се върнат в родината си", каза още Григоров.

От БЧК в момента работят за отпечатването на информационни материали на арабски и на английски език, за да знаят бежанците къде и към кого да адресират своите нужди.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че държавата е изправена пред предизвикателство с настаняването на бежанците. Тя обаче изтъкна, че трябва да се мисли за сигурността на хората, които живеят в близост до центровете, в които се настаняват бежанци.

Еврокомисар: Пари от структурните фондове не се ползват за бежанци

Европейският комисар по регионална политика Йоханес Хан, който е на посещение в България, заяви след среща с премиера Пламен Орешарски, че двамата са обсъдили изтичащия програмен период 2007 - 2013 година, както и рамката за следващия период - 2014 - 2020.

Хан каза, че пари от структурните фондове на ЕС не могат да бъдат използвани за справяне с проблема с бежанците, но може да се търсят начини за друго финансиране за мерки по този въпрос.

Еврокомисарят допълни, че се очаква в скоро време Гърция и Италия да поставят въпроса за бежанците пред съответните европейски институции.


Анкета: Да се затвори ли границата пред бежанците от Сирия?