Незапочнали ремонти на спешните отделения, въпреки спечелените обществени поръчки или спрени такива, тъй като строителите имат претенции заради поскъпването на строителни материали, ток и други консумативи - това е установила проверка на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев в четири болници, намиращи се в Стара Загора, Сливен и Бургас.

"Програмата за ремонт е започнала отдавна, но в последната година е неглижирана, а е изключително важна, и ако не продължи, ще трупаме финансови негативи", обясни пред журналисти в Бургас д-р Меджидиев.

По думите му са нужни допълнителни средства за довършване на проектите за ремонти и според направен анализ са заявени пари, които трябва да се отпуснат от финансовото министерство. За тази година са нужни още 6 милиона лева, а за следващата - още 40 милиона лева.

"Ако не бъдат осигурени тези пари, може да се окаже, че трябва да връщаме много голяма сума по тази програма. Почти във всеки областен град има спешен център, в който трябва да се завърши ремонт", посочи здравният министър.

Другият резултат от проверката му в четирите болници е, че навсякъде е провел разговори с настанени пациенти относно нивото на медицинската услуга и отношението на персонала, както и за бързината при оказването на първа медицинска помощ в спешните центрове.

"Не чух в конкретика нито един пациент с оплакване по отношение на оказването на професионална помощ. Проблемите са в административното обезпечаване и спирането на ремонтите", каза д-р Меджидиев.

По думите му хората в спешните звена на някои места работят в много тежки условия и въпреки това отношението към пациентите е много добро.

Относно обезпечаването на курортите с екипи за спешна медицинска помощ, здравният министър увери, че до 10 дни ще бъдат изградени пунктове на двата най-големи курорта - Златни пясъци и Слънчев бряг. Там ще бъдат позиционирани дежурни 24-часови екипи. В момента се сключват договори и се организира работата на пунктовете.