Това не са кучета, които са ухапали децата, това са кучета, които са атакували, за да убият. Това е недопустимо в държава от ЕС, такова неспазване на законите- всеки един от нас може да попадне в капана на такива животни. Това не са домашни животни, това са машини за убиване. За тях трябва да има специален статут. Това заяви пред bTV бащата на трите момчета, които бяха нахапани жестоко от два домашни ротвайлера в село Железница, Валери Илиев.

Той и съпругата му имат шест деца - три момичета и три момчета. Винаги са искали да имат много деца и да живеят в България, но се оказало, че тук е трудно ще могат да отгледат децата си и преди пет години се местят да живеят в Англия.

"Докато навърша 40 години бях убеден, че България може да се оправи, че трябва да останем тук, за да дадем енергия на страната си. Роден съм в Габрово и бях управител на верига магазини. Решихме да имаме фермичка в едно село край Трявна, купихме си две кравички, докато не дойдоха властите и ни казаха, че не можем да гледаме така. Пет години се борих. Обичам държавата и хората, но много трудно мога да видя бъдеще за децата ми тук", разказва бащата.

Семейството е било за кратка ваканция в България, за да видят децата бабите и дядовците си. Във фаталния ден дядото на момчетата решил да ги изведе на разходка. Тогава пуснатите без надзор ротвайлери ги нападнали.

"Децата ми много добре знаят, че кучетата могат да са опасни. Дядо им е казал да не обръщат внимание на кучетата, а да се приберат. Кучетата са ги следвали известно време. Средният ми син е по-чувствителен и вероятно са усетили страха му. Кучетата са се появили от гората. Ние също имаме куче в Англия, но там никога не съм виждал ротвайлери. Всички животни са с каишка и с чип, под контрол", коментира Валери Илиев.

Той каза, че най-големият му син, който е на 12 години, вече е изписан от "Пирогов". Той е в стабилно състояние, но все още усеща болка. По думите на бащата, основните рани на детето са по краката. Има и голямо охлузване на гърба. 

"Средният ми син Емануел (9 г.), който е най-сериозно пострадал, е в шок. Опериран е. Още не може да разговаря. Той е полуконтактен. Раните му са големи и тежки.  Има рани по гръдния кош, рани на главата от по 8-10 см. Виктор, най-малкият, има основно рани по краката. Има множество рани. Той става движи се. Стабилен е и се надяваме до няколко дни да го изпишат", споделя Валери Илиев.

Той бил в София, когато една от дъщерите му му се обадила по телефона.

"Бях в града с приятел, когато дъщеря ми се обади шокирана и ми съобщи. Вуйчото на съпругата ми е реагирал бързо и адекватно и ги е завел в "Пирогов". Аз бях потресен, когато видях децата си", призна Илиев.