Софийската районна прокуратура повдигна обвинение на собствениците на двата ротвайлери, които вчера нахапаха три момчета и дядо им в село Железница, съобщи районният прокурор на София Радослав Димов.

50-годишна жена и 17-годишният й син са обвинени, че не са положили достатъчно грижи за животните, които се намират под техен надзор.

Две кучета порода ротвайлер са причинили средни телесни повреди на три деца, изразяващи се в обезобразяване на части от тялото. За това престъпление законът предвижда наказание до 3 години "лишаване от свобода" и глоба“, обясни районният прокурор.

Майката и синът, които са от Симеоново, са с наложени мерки за неотклонение съответно 72-часов арест и надзор от Детска педагогическа стая.

Две от нахапаните момчета все още са в "Пирогов". Родителите и близките им са в шок от случилото се. Семейството живее във Великобритания и се е върнало за ваканция в България.

"Преди 5 години цялото ми семейство се изнесе в Англия и се върнахме само за две седмици децата да се порадват на баба си и дядо си. И ето това се случва в тази държава, защото е абсолютно беззаконие. Няма никакъв закон, а дори и да има, няма кой да следи дали се спазва. Кучета се разхождат, накъдето и да се обърнете", заяви бащата на нахапаните деца Валери Илиев пред bTV.

Двата ротвайлера пък не са проявили агресия нито при залавянето си, нито по-късно в приюта. Според разследващите животните са докарани от Симеоново до Железница и пуснати в гората.

Един от жителите на Железница Ивайло Вакъвлиев обаче разказва различна история. Преди два дни същите ротвайлери нахлуват в двора му.

"Нападнаха наше куче, померанче, в двора ни вътре, нахапаха го и кученцето тази сутрин умря, преди два часа го взехме от клиниката", разказа Ивайло.

Когато отива да се разбере със собствениците, го уверяват, че проблемът е решен.