С негова резолюция през 2014 г. беше позволено на офшорна фирма да построи нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт под връх Тодорка в Национален парк Пирин.  

Според природозащитниците този акт дава правна възможност на сегашния екоминистър Ивелина Василева, като принципал на държавната собственост в националния парк и компетентен орган по околната среда, да спре строителството на ски лифта до приключване на съдебните спорове.

Именно скандалното решение на министъра от кабинета "Орешарски" беше посочено миналата седмица от Ивелина Василева и регионалния министър Лиляна Павлова като ключовото правно основание за извършване на спорния строеж.

До обжалването на акта нямаше да се стигне, ако той бе отменен от министър Ивелина Василева още при първите сигнали на природозащитниците, посочват от коалицията "За да остане природа в България" .
По информация на туристи строителството на новия ски лифт е започнало преди седмица, като защитената територия в района на Бъндеришка поляна е превърната в огромна строителна площадка.

Строителството продължава и сега, въпреки течащите проверки на прокуратурата и отказа на екоминистерството да разреши изсичането на 88 броя дървета за изграждането на лифта във връзка със сигнали на природозащитници, че офшорната фирма "Маренго трейдинг“ няма никакви вещни права върху територията на Национален парк Пирин и още по-малко върху територии, отдадени чрез концесия на фирмата „Юлен“ АД.

Проектът беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк Пирин.

На практика, тези доводи са използвани от жалбоподателите като основание да поискат от съда обявяването на решението на министър Анастасов от 2014 г. като нищожно, т.е. като непораждащо правни действия.

Обжалването на нищожни актове не е обвързано с краен срок. Спешната реакция на природозащитниците, обжалвали решението на министър Анастасов, произтича от опасността сред вековните гори на Пирин да се появи поредното ски съоръжение в нарушение на законите, с което правоприлагащите органи и правителството да са поставени пред свършен факт, докато проверяват случая.

Така например работната група към Министерски съвет, проверяваща концесията за ски зона Банско, все още не е дала решение на проблемите, завещани след 2001 г. от поне пет правителства, довели до незаконното разширение на концесионната площ с 650 дка, изграждането на ски съоръжения без разрешение на екоминистерството, напомнят от Коалиция "За да остане природа в България".

Анкета: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?