Приемане от правителството на проекторешението за изменение на концесионния договор за ски зона Банско ще узакони едно от най-големите престъпления срещу природата  и на практика ще подари Национален парк "Пирин".
Това се посочва в съобщение на екокоалицията "За да остане природа в България", изпратено до медиите.

Приемането на това решение от Министерския съвет ще е сигурен знак, че законите в държавата не важат за олигарсите, които се крият зад офшорките, притежаващи концесионера "Юлен" АД, а също и, че държавата работи в тяхна полза, отбелязват природозащитниците.

Преди десетина дни Съветът за развитие към МС се събра да обсъди какво да е решението на правителството по споровете с концесионера на ски съоръженията. На това заседание реално не е било взето решение за изграждането на нов кабинков лифт, твърди вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Природозащитниците смятат, че единственото решение, което ще възстанови законността и справедливостта в Национален парк "Пирин", и ще защити интереса на държавата, бизнеса и обществото, е да се прекрати концесията за ски зона Банско и да се потърси нов концесионер чрез прозрачен конкурс.

От екокоалицията посочват съществени задължения, които "Юлен" АД не е изпълнил в периода от 2001-2016 г.:

  • концесионерът е увредил Пирин чрез доказано застрояване извън определената концесионна площ,
  • не е реализирал предмета на концесията, съгласно договора и одобрения от Община Банско териториално-устройствен план на ски зоната,
  • не е използвал концесионната площ в съответствие с екологичните изисквания за опазване на защитената територия,
  • прехвърлил е права и задължения по договора на трети лица,
  • не е плащал коректно концесионни възнаграждания и не е запазил съществуващите преференции за студенти, ученици и преподаватели за ползване на ски съоръженията.

Най-голяма отговорност носи Междуведомствената работна група, изготвила "поръчков доклад и проекторешение на МС за изменение на концесионния договор в полза на концесионера-нарушител", смятат природозащитниците.

Изменението предвижда десетократно увеличение на концесионната площ от 99,55 ха до 1069,58 ха и дава права за застрояване върху нови площи от парка, вкл. извън границите на досегашната концесия.

Това е нарушение на чл. 21 от Закона за защитените територии и на конкурентните правила, и е държавна помощ, за която следва да се информирана ЕК, посочват от екокоалицията.

Подкрепа за Карадере, Иракли и Корал


Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" подкрепя предложения статут на защитени плажове за природосъобразен туризъм на Иракли, Корал и Карадере. Това се посочва в позиция на неправителствената организация до медиите, във връзка с приетите в парламентарна комисия изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

Отчитаме, че това са първите реални стъпки на Парламента и правителството за трайно запазване на последните незастроени местности по българското Черноморие, съобразявайки се с широката обществена подкрепа за съхраняването им, се посочва в позицията.

От гражданската инициатива смятат, че трябва да отпадне забраната за нощуване, къмпингуване и паркиране в зона А /до 100 метра от морето/ по цялото Черноморско крайбрежие, пише в съобщението.

АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?