Министърът на културата Боил Банов се срещна с управителния съвет на Асоциацията на българските киносалони, от която вчера поискаха оставката му заради забраната за филмови прожекции, както и на театрални представления. След като от организацията излязоха с отворено писмо, в което заявиха, че тази мярка е прекалена, днес той обясни, че тя е била наложена не само заради коронавируса, а и заради грипната епидемия, заради която бяха затворени и училищата. Той увери, че щом епидемията отшуми, решението ще бъде преразгледано и се очаква това да стане до дни.

Междувременно на заседание на Министерски съвет председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски заяви, че театрите и кината в градовете, в които няма регистриран коронавирус, могат да бъдат отворени, но с препоръка да се продават билети през едно място. Това означава, че засега по-лекият режим не важи за Габрово и Плевен, където бяха регистрирани първите четирима заразени.

"Чух глупостта, че сме спрели театрите, за да не плащаме дотация - не е вярно. Ние плащаме десетки милиони дотации. За 50 или 100 хиляди лева, или 200 хиляди лева - това ли е целта според вас?", заяви премиерът Бойко Борисов и нареди на Банов: "Събираш ги и им казваш: "Аз искам да има театри и затова толкова дотираме".

Няколко часа по-късно от Асоциацията излязоха със съобщение, че са се срещнали с министъра.

"На срещата бе обсъдена създадената ситуация със затваряне на киносалоните, като превантивна мярка и ни бе разяснено, че тази безпрецедентна мярка в историята на кинопоказа в България е взета от Оперативния Щаб с цел предприемане на предохранителни мерки от най-висока степен, основаващи се на наличието на неблагоприятната комбинация от епидемия на грип тип Б и регистрираните първи случаи на заразени с коронавирус. Отшумяването на епидемията от грип тип Б дава предпоставка мерките да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната дейност на киносалоните, при специални санитарно-хигиенни мерки, подадени от Оперативния щаб.

Очакваме в рамките на утрешния ден тези мерки да бъдат ясно разяснени от Оперативен щаб, като впоследствие съответно да бъдат приложени и от киносалоните. По недвусмислен начин искаме да разсеем внушеното с тези крайни мерки, че киносалоните са център на зараза или крайно опасно място за здравето на зрителите. Напротив, киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора", се казва в изявлението.

От организацията уточниха, че от кабинета на министъра са се ангажирали да съгласуват с Министерство на здравеопазването искането на киносалоните да бъде въведена изрична формулировка в текста на заповедта му, че кината следва да бъдат затворени и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелсто. Очакваме да разберем дали заповедта ще бъде променена или допълнена с нова такава, подчертаха от гилдията.

"Обсъдихме също бъдещето сътрудничество между Министерство на културата и Асоциацията, което ще цели по-добра комуникация и провеждането на превантивни срещи и обсъждания при приемането на нормативни промени или евентуални мерки, с оглед да се запази нормалното функциониране на киномрежата в страната. И двете страни останахме с доброто усещане за много ползотворна среща и предпоставка за добра бъдеща комуникация. Използваме случая да благодарим на министър Банов за бързата реакция и корпоративността за разрешаване на конфузната ситуация. С уважение, Божидар Илиев, председател на УС на "Асоциация на българските киносалони“ Сдружение", завършва съобщението.