"Много обмислено и адекватно е предложението да се спрат културните мероприятия и то е свързано най-вече със съчетаването на двата вируса - грип Б и коронавируса", това заяви министърът на културата Боил Банов по повод протеста на Асоциацията на киносалоните, която поиска оставката му, защото статутът за затварянето им заради COVID-19 не e бил уреден правно от държавата.

По този повод той ги покани на среща днес.

"Заповедите се издават от министъра на здравеопазването, не от мен", обясни обаче Банов пред Нова телевизия.

"Съчетанието на двата вируса прави опасността много голяма, особено за възрастните хора, здравето на хората е преди всичко", категоричен бе той.

"Целта е превантивно да реагираме, за да може поне един вирус да предотвратим. Вероятно става дума за кратко време, защото грип Б вече отшумява, а трябва да излезем поне от единия грип. Тогава мерките ще бъдат преразгледани. Въпросът е в нашето съзнание и морал, затова призовах артистите да помагат. За да можем да потребяваме или печелим от изкуство, трябва да сме здрави", добави Банов.

По повод загубите за театрите и кината министърът коментира:

"3-5 дни не са проблем за системата, те имат възможност да наваксат, обясни министърът за това дали ще има загуби за театрите и кината. Ако настане епидемия като в Италия например, тогава ще се обмислят мерки за подпомагане".

В същото време обаче представители на Асоциацията на българските киносалони настояха, че мярката е неадекватна и необмислена. 

"Смятаме, че това беше абсолютно спонтанно решение. Неадекватно е, защото елементарно проучване показа, че всички държави имат изготвени здравни алгоритми. При тях мерките за ограничаване на заразата съответстват на разпространението", заяви председателят на организацията Божидар Илиев.

По думите му това е абсолютно крайна мярка в момента.

"По-големият проблем не са загубите, защото такива търпи цялата икономика, проблемът е заповедта, която беше пусната. В нея пише, че се забраняват посещенията на кина, но не пише, че се затварят обектите. Ние не сме в ситуация, която ни оневинява пред нашите доставчици, наемодатели, работници и служители", допълни той.

От Асоциацията искат документ, който да им гарантира, че се освобождават от наеми и че ситуацията го изисква.

Междувременно стана ясно, че министърът на културата и актьорът Фахрадин Фахрадинов са се срещнали вчера, след като между двамата задочно прехвърчаха искри. В пост във "Фейбсук" Фахрадинов обяви, че това се прави, за да не се изплащат пари на театрите, които получават държавна дотация от 3 до 10 лв. за всеки купен билет. Банов от своя страна нарече позицията на актьора "инфантилна".

"Имахме разговор, той ми се извини, че е реагирал по този начин. Той каза, че не е очаквал, че аз лично съм реагирал така и затова и той реагирал така. След това помислил. Обясни ми, че това не е така (за театрите - бел. ред.)", коментира актьорът пред bTV.

По думите му на срещата присъствали и театрални продуценти. Задали въпроси - дали и кога ще бъдат възстановени загубите на театрите, произтичащи от създалата се ситуация. Отговор обаче не получили.