Не се планира второ затваряне на театри, опери и кина. Това обяви пред bTV министърът на културата Боил Банов. Все пак директорите по места могат да преценяват индивидуално да затварят или отлагат постановки, когато има болни артисти и работници.

"Едни от най-защитените места в момента са театрите, оперите и киносалоните - там е осигурена дистанция, хората вътре не разговарят, с маски са, потоците са регулирани но влизане и на излизане", обясни министърът.

Проблемите идват от заболели артисти и технически персонал, посочи той. Вчера Народният театър "Иван Вазов" обяви, че затваря по време на зимния сезон.

"Подсигурили сме цялата система, хората са спокойни, разбраха, че държавата се е погрижила за възнагражденията им. Действаме според обстоятелствата и няма да затваряме нищо. На места самите директори преценяват дали да ограничат спектаклите според броя на заболелите в колективите", каза още Боил Банов.

"Осигурени са буфери в новия бюджет, тази система, по която сега действаме, ще продължи да действа до пролетта. Парите за култура в новия бюджет са 28 млн. лева допълнително, осигурени са и 25 млн. допълнително за киното", уточни министърът на културата.

"Помогнахме и на независимия сектор, в областта на културата помогнахме на всички сериозно и дългосрочно. Инвестирахме много средства не просто в оцеляването, а в развитието", отбеляза Банов.

За внесените промени в Закона за радиото и телевизията, заради които директорът на БНР Антон Балдаков подаде оставка, министърът заяви, че не са правени на тъмно,

"Аз лично съм извадил няколко члена по този проект за закон и те наистина касаят мандатите на генералните директори и управителните съвети. Направих го, защото именно председателят на парламентарната комисия - Вежди Рашидов, внесе още през лятото едни промени, които касаят мандатите и тяхното удължаване. Тогава 60 интелектуалци се подписаха срещу този закон, в момента подписката е над 2000 човека и той го изтегли след два дни. Няма как след такава акция, Министерството на културата да извади пак удължени мандати", обясни Боил Банов. Той уточни, че промените в закона се обсъждат публично и още не е внесен в парламента.