Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12 процента. Това каза пред журналисти д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, предаде БТА.

Д-р Маджаров участва във форум, посветен на фармацевтичната индустрия. По думите му ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разходите в здравеопазването са същите каквито са в останалите европейски държави.

Дори сегашната вноска - 8 процента, не е реална заради групите граждани, на които държавата плаща вноската и тя не е в пълния ѝ размер, припомни той. Това е част от проблема, защото вноската не нараства, има много освободени от нея, въвеждат се и нови терапии и нови механизми за диагностика, посочи той.

България е на последно място по ниво на здравна вноска, припомни още д-р Маджаров. По думите му, ако се повиши нивото на здравната вноска, това би намалило претенциите, че се налага доплащане при оказване на медицинска помощ.

По думите му проблемът е и че голяма част от доплащането, което правят пациентите, е не за иновативни терапии, а за лекарствата за кръвно налягане, за диабет, за други хронични заболявания.

Темата за повишаване на здравната вноска ще бъде обсъдена с политиците, увери д-р Маджаров и посочи, че в момента "заблуждаваме себе си", че някой ни е осигурил всичко. Когато имаме нужда от медицинска помощ, виждаме, че не ни е осигурена неотложната помощ, не е добра спешната помощ, защото всички са там, в болниците всичко "струва", а когато обясняваме, че всичко е безплатно, не помага на никой, добави той.