На остров Тасос и в Пангео са регистрирани 6 случая на COVID-19 при туристи, за които се смята, че са от България и Сърбия. Четирима от тях вече са настанени в специален хотел за хора под карантина. Според гръцки медии става дума за сръбски граждани, съобщи БНТ.

Властите в Пангео, близо до Кавала, съобщават за двама туристи, които били изследвани на пункта Промахон с PCR тест. Те са пристигнали в Гърция само за ден и са се върнали в страната си, вероятно България, преди положителните резултати от тестовете им да са излезли.

bTV съобщи по-късно, че от българското консулство са потвърдили, че става дума за двама наши съграждани.

„Преминаваме през тежък туристически сезон за Тасос. За пристигащите туристи е задължително да спазват противоепидемичните мерки. Към всяка ситуация подхождаме индивидуално и с отговорност“, написаха във „Фейсбук“ от градската управа на Тасос.

От днес на граничния пункт "Промахон" се извършват задължителни PCR тестове на всички влизащи в страната без изключение. Решението на Националната здравна организация е заради увеличените случаи на COVID-19.

Влизащите в южната ни съседка туристи могат да бъдат открити бързо, ако имат положителни тестове, след като гръцките власти въведоха задължително попълване на онлайн декларации. Заради високата заболеваемост в Сърбия, Гърция спря да допуска туристи от там.

В Едипсос е регистриран случай на коронавирус в туристическа група, идваща от Сърбия. Според местни медии пробата е на мъж на около 50 г. Друг сръбски гражданин е поставен под карантина на остров Корфу. Става въпрос за 60-годишна жена, пристигнала през последните дни с автомобил. На остров Наксос също има положителна проба със сръбска следа. Става въпрос за гръцки лекар, който живее във Великобритания и е пристигнал на острова с непълнолетната си дъщеря през Сърбия.