Български изтребител МиГ-29 е участвал в учение с американски бомбардировач B-52H над Черно море. Това става ясно от публикувани данни в сайта на ВВС на САЩ в Европа, информира БНР.

Само преди дни няколко стратегически американски бомбардировача са кацнали в испанската база Морон. А на 24-ти май тренировката е била над Егейско и Черно море. Бомбардировачът е извършил тренировъчна атака по условна цел в района на Черно море и се е завърнал отново в базата Морон.

По време на мисията са го съпровождали унгарски, италиански, гръцки, румънски и български изтребители. Като единствено българската машина е била от типа МиГ. Няма повече данни да проведената тренировка. 

Българското министерство на отбраната не е съобщавало за мисията на българските ВВС. Заместник-командващият на ВВС на САЩ в Европа генерал Стивън Башам е цитиран да казва, че "изпълнението на сценариите на обучение гарантира, че екипът е готов да отговори на всяка заплаха в даден момент", както и мисиите на бомбардировачите демонстрират ангажираност на САЩ към колективната защита на НАТО и допринасят за стабилността в европейския театър.