"Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер" ще получи България, благодарение на европейската солидарност", заяви Бойко Борисов в рамките на извънредното правителствено заседание днес в късния следобед.

Премиерът в оставка каза, че допълнителните количества ще пристигнат още през настоящия и следващия месец, за да може да приключи процесът по ваксинацията у нас.

Определените за България допълнителни над 750 000 ваксини на "Пфайзер" са от новата ускорена доставка от 50 милиона дози, за които вчера съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. С това общият брой ваксини на "Пфайзер" за Европейския съюз за второто тримесечие на годината ще достигне 250 милиона.

Бойко Борисов бе категоричен, че осигурените допълнителни количества на ниво ЕС, които се разпределят на принципа на глава от населението за всички държави членки, са безспорен успех в общите действия на Европа срещу пандемията и поредното доказателство за солидарността в общността.

Той припомни също, че в следващите два месеца България ще може да разчита и на вече договорените 2,7 милиона дози от ваксината на "Пфайзер", което гарантира, че имунизацията ще върви с пълна сила.