За 148-а поредна година хората в цяла България си поклониха пред безсмъртието на Васил Левски.

Сред събралите се да сведат глава и да оставят цвете бяха както политици и общественици, така и "обикновени" граждани, сред които и много деца. Някои от тях - стиснали в ръчички собственоръчно нарисувани портрети на Апостола на свободата. 

Официални и съвсем спонтанни събирания от София през Стара Загора до Каварна почетоха личността, паметта и подвига на най-безспорния и вдъхновяващ българин.

Снимки: БТА

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията пред паметника на Апостола в НВУ "Васил Левски" във Велико Търново, където поднесе цветя и участва във военния ритуал. Каракачанов прие почетния строй.

Снимки: БТА

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък участва в организирано от партията поклонение пред паметната плоча на Васил Левски край църквата "Света Петка Самарджийска".

Снимки: БТА

Вижте още снимки >>

Председателят на парламента Цвета Караянчева пък произнесе тържественото слово в Карлово.

Снимки: БТА

"Васил Левски е не просто историческа личност, а пример за всеки българин и в идеите му можем да намерим отговори на много въпроси от днешния дневен ред на обществото ни. Васил Левски е едновременно патриоти и син на света. Не знаем дали реално е казал думите, приписвани му от Вазов, че след Освобождението ще отиде да помага на други страни и народи, но знаем, че това би било напълно в характера му, че неговият патриотизъм не би му затворил очите за неправдата, където и да се случва тя“, заяви тя.

По думите й въпреки това, "фалшиви спасители са употребили иконата Левски“, използвайки посланието му“.

"Фалшът, лицемерието и разделението не създават. Те само сеят разруха. Затова Левски свети най-силно – нека, вместо да го скверним, да се стараем да останем верни на духа му“, изтъкна тя.