С венци и цветя, гайди и хора, автошествия и поклонения българите в цялата страна отбелязаха 145 години от освобождението ни от османско иго и възстановяването на държавността.

Десетки пловдивчани се изкачиха на хълма Бунарджик, за да отпразнуват 145-годишнината от Освобождението на България от османско иго пред Паметника на Альоша. Сред тях бяха и членовете на комитет "Родолюбие", които поведоха традиционното шествие до върха - "Походът на свободата", предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Забелязваха се и плакати с надпис: "Благодарим ти, Русия".

С гайди и рев на мотори започна празничното шествие в Сливен, а деца от Центъра за подкрепа на личностното развитие поднесоха цветя пред паметника на Хаджи Димитър на площада в града.

Още снимки от празника вижте тук>>

Празнично шествие, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, премина по улица "Трети март" в Благоевград, където бе посрещнато от множество хора, а от прозорци и тераси се развяваше българският трикольор. Шествието достигна до площад "Македония", пред паметника на Гоце Делчев, където с военни почести бе издигнат националният флаг на Република.

Празникът в Благоевград - малък опълченец

Снимка: БТА

Стотици рокери организираха мотошествие по централните варненски булеварди. Автопоход имаше и в Бургас.

С мотопоход отбелязаха празника във Варна

Снимка: БТА

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха в паметното шествие "За Свободата... Да развеем българското знаме!" и пренесоха на ръце 300-метров български трибагреник. Като извървяха пеш разстоянието от 3 километра от центъра на града до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

300-метров трибагреник украси паметника на "Бранителите на Стара Загора"

Снимка: БТА

В Плевен тържественият ритуал по повод 145 години от освобождението на България се проведе на площад "Възраждане" пред параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец". Стотици плевенчани отдадоха своята почит на загиналите за свободата на България. Плевенски свещеници отслужиха панихида, предаде БТА.

Пловдивчани празнуваха пред Паметника на Альоша

Снимка: БТА

За деветнадесети път в Кърджали кмет, учител, поп и мюфтия пиха кафе на толерантността. То бе знак за единство, а заедно го изпиха учителят Байрам Юсеин, районният мюфтия Басри Еминефенди, кметът на Кърджали Хасан Азис и отец Петър Гарена.

Кафето на толерантността изпиха за 19-и път в Кърджали

Снимка: БТА

Празникът в столицата беше почетен от държавния глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова участва в церемонията пред Паметника на Незнайния воин.

Венци за героите пред Паметника на Незнайния воин в столицата

Снимка: БТА

Премиерът Гълъб Донев поднесе своя венец на паметника-костница на връх Шипка заедно с вътрешния министър Иван Демерджиев.

Много млади хора се качиха на връх Шипка с български знамена

Снимка: БТА

Политиците честитиха националния празник семпло и без политизиране, партиите притихнаха и не злоупотребиха с датата 3 март, която тази година съвпадна със старта на предизборната кампания.

С хоро празнуваха в Търговище

Снимка: БТА

Празникът в Хасково

Снимка: БТА