Държавите от ЕС се разбраха да изискват отрицателен ковид тест от пътуващите от Китай към Евросъюза. Той трябва да е направен не повече от 48 часа преди заминаването. Задължително е пътниците от Китай да носят маски по време на полетите към Европа.

Причините за засилените мерки са увеличаването на случаите на Ковид в Китай и нежеланието на Пекин да споделя актуална информация със Световната здравна организация, припомня БНТ.

От здравното ни министерство съобщиха, че България няма да въвежда антиковид мерки за пристигащите от Китай.

Някои държави в ЕС вече въведоха задължителни ковид тестове за пътуващите от Китай. Заради нарастващия брой на заразените, липсата на адекватна информация от страна на Пекин и свалянето на ограниченията за пътуване европейските страни се разбраха да координират действията си.

"Мерките включват засилване на личната хигиена, включително препоръчително носене на маски при полети от Китай. Предвиждат се също така мерки като мониторинг на отпадъчните води от самолети, геномно наблюдение по летищата и повишена бдителност на ЕС по отношение на тестването и ваксинирането, за да гарантираме, че нашите собствени нива на имунитет са възможно най-високи", каза Тим Макпи - говорител на ЕК.

Препоръчва се пътниците от Китай да бъдат тествани на случаен принцип при пристигането им на европейските летище, както и да се следят вариантите на вируса при заразените.

Брюксел препоръчва и продължаване на ваксинирането, особено сред уязвимите групи. В средата на януари европейските държави отново ще направят оценка на ситуацията.

Външно министерство в Пекин заплаши, че ще предприеме ответни ограничителни действия за страните, които въведат мерки за пътуващите от Китай.