България настоява за навременно финансиране от Европейската комисия по линия на ветеринарните програми за справяне с болестта Африканска чума по свинете.

На Съвета по селско стопанство и рибарство в Брюксел министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева е заявила, че тази помощ е изключително важна и страната ни очаква подпомагане за извършените действия от миналата година, съобщи пресцентърът на МЗХГ.

Танева припомни, че първият случай на заболяването е регистриран за първи път в България през 2018 г. "През предходната седмица регистрирахме още няколко огнища. От миналата година прилагаме план с мерки за превенция и борба срещу АЧС. За нас заболяването е изключително опасно, защото страната ни има добре развит индустриален сектор в свиневъдството с брутна продукция около 130 млн. евро за 2018 г. Свинското месо е с най-висок дял на потребление от населението ни", посочи още министърът.

Тя е уточнила, че страната ни продължава да изпълнява мерките за превенция, които срещат неодобрение от хората по места. "Започваме мащабна информационна кампания, за да запознаем населението с превенционните мерки срещу Африканска чума по свинете. Надяваме се това да е полезно за населението и да не срещаме затруднение по отношение на прилагането на мерките", коментира Танева.

Тя акцентира върху допълнителни мерки за контрол на храните, които преминават през границите. Танева е посочила, че именно те са рискови за пренасяне на заболяването. По думите й са необходими общи действия и интегриран план, с които целият ЕС да се справи с това опасно заболяване.