Броят на българите, които се завръщат от чужбина, почти се е изравнил с броя на заминаващите, коментира за БТА Емилия Клайн от Сдружението на българите с опит и образование в чужбина "Тук-Там". Организацията създава общност от наши сънародници от цял свят и има проекти и събития с професионална, образователна и социална насоченост в България и в чужбина.

"Според статистически данни през 2018 г. са се завърнали близо два пъти повече българи в сравнение с 2016 г.", посочва Клайн. Същевременно пазарът на труда се нуждае все повече от висококвалифицирани кадри, а безработицата в България е достигнала исторически най-ниското си ниво. България предоставя все по-привлекателни условия за кариера за квалифицирани кадри и все повече българи виждат възможности за професионално и личностно развитие именно в родината ни, смята тя, като отбелязва като мотивиращ фактор за кариера у нас възможността да сa близо до семейството и приятелите си.

Едно от важните за "Тук-Там" направления е образованието и фондът за стипендии "Иди, учи и се върни" предоставя стипендии на млади и амбициозни българи, които планират да придобият диплома за висше образование в чужбина и да се завърнат обратно, обяснява Емилия Клайн. Тя посочва, че тази година е завършило успешно четвъртото издание на фонда, с което за целия период са помогнали на 17 блестящи кандидати, инвестирайки близо 120 000 лв, като амбицията им е да увеличават този брой.

"Надяваме се, че българите все повече ще осъзнават какви са ползите от това да натрупаш знания и опит в чужбина, за да можеш да се върнеш и приложиш наученото в България", казва тя.

Като най-значимата промяна за "Тук-Там" за 2019 г. Емилия Клайн посочва края на знаковия форум "Кариера в България. Защо не?" и раждането на идеологическия наследник на тази инициатива - "Кариерен Кошер".

"Кошерът" е събитие за кариерно развитие, ориентиране и споделяне и се превръща в динамична платформа за обмен на бизнес идеи, възможности за кариерно усъвършенстване и среща на хора с различен опит и етап от своя професионален път. Събитието, проведено на 4 септември под патронажа на президента Румен Радев и с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, предизвика вниманието на над 90 изложители и близо 1400 регистрации от хора с различен профил, опит и възраст.

Миналата година е създаден Клуб на завършилите в САЩ, който има над 650 членове, а през ноември е стартирал и Клуб на завършилите в Обединеното кралство, който само за месец е събрал 350 човека.

"Алумни клубовете са притегателен център за българи със сходен опит и образование, които на базата на общото си минало искат да създават бъдещи инициативи, събития и спомени заедно", посочва Емилия Клайн.

За 2020 г. вече е определена дата за следващия "Кариерен кошер" - 17 септември в Интер Експо Център. Сдружението работи усилено и по съвсем нов кариерен формат, насочен към по-млади професионалисти и студенти, както и по подготовката за обявяване на нова платформа, която да предоставя точна и детайлна информация за България и интересно съдържание от различни автори.

"Този портал цели да вдъхновява и да ни свързва още по-качествено с България, независимо дали сме тук или там", обяснява Клайн. Намеренията на организацията са да продължат да развиват общността си от членове и съмишленици, които също вярват, че заедно може да направим България едно още по-добро място.

От създаването си през 2008 г. сдружението е достигнало до над 100 000 души чрез своите проекти, чийто фокус са хората, имащи желание да заминат и да се върнат; тези, които са в чужбина, но мислят за България и искат да останат свързани с нея и тези, които обмислят дали да се върнат, но още не са взели категорично това решение.

Организацията съдейства чрез проекти, свързани с образование, кариерно развитие и информираност и създава възможности за принос и ангажираност.

"През годините 21 000 души са присъствали на наши събития, а можем да преброим стотици истории на българи, които са се завърнали успешно с наше съдействие", разказва Емилия Клайн и отбелязва, че с всяка изминала година броят на българите, които стават част от тази общност, нараства.

"Всеки може да повлияе положително на България и заедно, от "тук" и от "там", можем да постигнем по-големи успехи", уверена е тя.