Българският журналист Атанас Стефанов от агенция "Булпрес" прекъсна годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин, за да му покаже икона, която му носи. Постъпката му влезе в новините. По време на пресконференцията Стефанов издигна над главата си иконата на Св. Иван Рилски, която в крайна сметка е и успял да подари на руския президент. Ето какво сподели Атанас Стефанов пред Dir.bg. за пътуването до Москва, участието в пресконференцията и изпълнената мисия. С него е бил и друг българин - Борис Анзов от Медиа мост България.

- Как се зароди идеята да пътувате и на участвате в годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин?
- Борис Анзов: Ние сме медийни партньори "Булпрес" и Медия мост България. Аз присъствам на четвърта пресконференция на Владимир Путин. Преди на тези срещи с Путин имаше и други българи, но на последната, която бе преди дни, не съм сигурен дали е имало други наши сънародници.

- Каква е обстановката на тази пресконференция?
- Б.А.: Всичко започва от ранна сутрин. Кацнахме ден по-рано и още същия ден отидохме да си вземем журналистическите акредитации. Те се раздават от 7 до 19 часа. Ние отидохме на място да си вземем акредитациите. В деня на пресконференцията минаваш през няколко проверки, след което влизаш в залата.

Снимка: Личен архив

- Колко проверки се минават, за да влезеш в залата, в която Путин ще дава пресконференцията си?

- Атанас Стефанов: Много проверки има.
- Б.А.: Няколко са. Минаваш през скенер, проверяват ти акредитацията. Федералната служба за охрана извършва проверката.

- Как внесохте иконата. Беше в плик, в ръка...
- Ат. Ст.: Държах я в ръка, не съм я крил.
- Б.А.: Иконата не е опасен предмет, не е нож, не е оръжие.
- Ат.Ст.: Руснаците са прекалено вярващи, за да спрат икона. Дори се сещам, че при последната проверка, в самата зала, част от проверяващите казаха на началника си, че се внася в залата икона. А той им отговори: "Как ще спрете икона? Това е икона на Св. Иван Рилски, той е наш покровител? Пускайте го."

Атанас Стефанов

Снимка: Личен архив

- Значи още навлизане сте направили впечатление?
- Ат.Ст.: Още във фоайето пред залата ни забелязаха. Там имаше журналисти от цял свят.
- Б.А.: Ние направихме впечатление не само с иконата, а и защото аз бях облечен с български народни дрехи. Носихме и сурвачки. Искахме и да го сурвакаме Путин при възможност и да му зададем въпрос. Идеята ни бе да му подарим иконата, да му зададем въпрос и да го сурвакаме. Иконата на Св. Иван Рилски е специална, защото светията е символ на българо-руската дружба. Св. Иван Рилски Чудотворец е покровител и на руския народ. В Русия има град, който е кръстен на неговото име - град Рилск.

- В крайна сметка иконата стигна ли до Владимир Путин?
- Ат.Ст.: Естествено. След края на пресконференцията иконата беше предадена.
- Б.А.: Хора от службите я взеха. Ние бяхме на 2 метра от Путин.

Снимка: Личен архив

- Говорим за времето след края на пресконференцията...
- Ат.Ст.: Да. Путин си тръгна с охраната, която вървеше пред и след него. Ние бяхме буквално на 2 метра от него и го викнахме, за да си вземе иконата, защото ние му я подаряваме от името на българския православен народ. Той си вървеше, но като ни чу, се спря. Върна си при нас. Поклони се пред иконата два пъти и ни благодари два пъти. След това при нас дойдоха хора от неговите служби и взеха иконата.
- Б.А.: Путин се поклони два пъти, защото иконата бе в Наско, който бе пред мен. После дойде човек от пресслужбата на Путин, една жена, Наталия май се казваше, която записа всичко подробно. Какви сме, от коя страна сме, каква е иконата, на кой светец е и т.н. Ние му подарихме още една от сурвачките и две български знамена - едно малко и едно голямо. Като цяло хората бяха много въодушевени от всичко това. Наско им обясни, че иска да построи първият българо-руски храм в София.
- Ат.Ст.: Идеята за този първи българо-руски храм не е от днес или вчера. Начинанието има благословията и на руския, и на българския патриарх. Миналата година руският патриарх Кирил бе гост на нашия национален празник. И на срещата си със Светия синод, там синът ми му подари голяма мартеница, руският патриарх даде благословия да се направи такъв храм. Когато стане този храм, той ще бъде първият общ. В момента имаме или български, или руски храмове. Разрешението за подобен храм се дава от общината. Става въпрос за земята, която е на ул. "Първа българска армия" №92 - 22 декара. Тя е осветена за това начинание още от варненския митрополит Кирил след кончината на дядо Максим. Кирил положи в земята свитък и камък. Всичко това е по инициативата на сдружение "Приятели на Русия и православният свят". Храмът ще носи името на Св. Иван Рилски. За връзката ни с Русия казват, че сме един народ в две държави. Също така и че няма сила, която да ни раздели. По този въпрос разговаряхме и с пресслужбата на Путин и те споделят същото мнение, че не трябва да има вражда между двата народа, че трябва да има обединение между всички християни, защото антихристът е настъпил навсякъде. Войната днес е срещу православието, всички го знаем.

Атанас Стефанов и Борис Анзов

Снимка: Личен архив

- С какво ще запомните тази пресконференция на Владимир Путин?
- Б.А.: Един от въпросите, който имахме към Путин, бе за визите. България не може да махне визите, защото сме членове на ЕС, но Русия може едностранно да не иска визи за хора от ЕС. Няма страна, която да е забогатяла от издаването на визи. Аз съм работил в българското консулство в Москва и съм запознат с нещата. Пак ще кажа, че искахме и да го сурвакаме Путин и да му поискаме 2 млрд. евро - както за храма, така и да завършим останалите проекти в България като "Белене".
- Ат.Ст.: В деня след пресконференцията от екипа на Владимир Путин ни взеха и ни заведоха в Кремъл, защото за тях направата на храма наистина представлява интерес. Срещата протече добре и ни казаха да ги информираме по всяко време как се движат нещата. Казахме им, че има спънки и от нашите власти, а те ни увериха, че ще направят всичко според възможностите им, за да помогнат да се построи храмът.
- Б.А.: Наско се прибира утре в София около обяд с полет от Москва, а аз оставам тук за пресконференцията на външния министър на Русия Сергей Лавров, за да го сурвакам. Тя ще е през януари.
- Как се определя кой да пита нещо?
- Б.А.: На пресконференцията ние си взехме думата. Не чакахме да ни я дадат. То и в България е така - все чакаме. А, всъщност, ние сами трябва да си свършим работата. Аз съм македонец, а Наско е тракиец - бунтари сме. Ние сме от стари родове.
- Ат.Ст.: Преди време българският премиер Бойко Борисов също обяви публично, че е готов да съдейства за изграждането на българо-руски храм. Когато откриваше магистрала "Марица" и се заговори за една отсечка, която води към един храм.
- Б.А.: Вижте, вярата отваря всички врати. И Христос е казал, че ако "... имате вяра и колкото едно синапено зърно, планина може да повдигнете". Иконата на Св. Иван Рилски Чудотворец не я занесохме случайно. Той може да ни помогне всички наши планове да се случат, а не да има вражда.
- Ат.Ст.: Затова е добре да се обърнем с молива към Св. Иван Рилски, защото той прави чудеса. Аз се чувствах на самата пресконференция толкова комфортно, че все едно си бях вкъщи.
- Б.А.: Не знам как се е приела тази новина в България, но в Русия отзвукът бе много положителен. Над 10 големи руски медии ни поканиха в различни предавания. Просто хората бяха удивени, че такива будни българи направиха такова нещо на пресконференцията и дариха икона.
- Ат.Ст: Вижте, занесохме им частица от България и те го оцениха.