Българин е сред заразените с коронавирус на круизен кораб, който се намира под карантина в гръцкото пристанище Пирея, предаде БНР.

Общо заразените с коронавирус на кораба "Елефтериос Венизелос" са 119 души. Здравните власти на Гърция оставиха пациентите под лекарски надзор на кораба. Те са от няколко националности. Сред тях има български гражданин, съобщи на брифинг заместник министърът по гражданска защита Никос Хардалиас.

Фериботът е пътувал за Испания с 349 души пътници и екипаж на борда. Поради наложена карантина испанските власти отказват разрешение за акостиране и корабът се връща обратно. Турция също отказва да го приеме. 

Корабът е бил нает от компания в Турция и е отплавал от Пирея на 7 март с гръцки екипаж за турското пристанище Чешме, където на борда са се качили 350 работници, с които на 9 март е заминал за испанското пристанище Кадис. Работниците е трябвало там да участват в реконструкцията на круизен кораб.

Плавателният съд остана няколко дни на рейд в близост до Пирея и вчера гръцките власти позволиха да акостира на безопасно място.

Пасажерите с отрицателни проби са под карантина в Атина. Няма информация дали и сред тях има български моряци. По собствено желание в помощ на властите и на заразените моряци на кораба остава целият екипаж от 34 души, които не са заразени.

Освен гръцкия екипаж, работниците на борда са предимно от Турция, Украйна и Индонезия, както и отделни граждани на Узбекистан, Куба, Казахстан, Филипините, Беларус, България и САЩ.

В събота е било установено, че един швейцарски гражданин на борда е заразен с коронавирус. Вчера на кораба е позволено да акостира на определено място в пристанището и е направен тест на всички пътници на борда и на екипажа.