"При нас това въвеждане за отрицателен PCR - тест при влизане в България се оказва голям проблем, защото тук, за да си направиш изследването, трябва 7 дни по-рано да си запишеш час, отделно резултатът от повечето лаборатории излиза чак след 4- 5 дни, малко са лабораториите в Милано, които ти го изкарват за 48 часа". Това коментира в "Преди всички" по БНР Дарияна Куманова, която е музикант, за новата заповед на министъра на здравеопазването у нас за PCR-тест при влизане в страната, която заповед влиза в сила от днес. По този повод и българи, живеещи в Италия, внасят протестно писмо до здравния министър.

"Отделно проблем за нас е, че един тест е от 120 до 150 евро, което е много скъпо, особено за големи семейства. Италия приема и с антигенни тестове и нашето запитване е не може ли това да важи и за влизане в България - тези тестове са много по-евтини - тук са между 30 и 50 евро, което е много по-достъпно и стават за три часа. С което съвсем спокойно влизаш в рамките на тези 72 часа."

Група българи са написали писмото до министъра на здравеопазването и очакват развитие по казуса.

Припомняме, че от днес България въвежда до края на април изискването пристигащите граждани да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, проведен до 72 часа преди влизането в страната.

Хората без такъв тест ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Изключение от изискването се допуска за водачите на автобуси и товарни автомобили, извършващи международен превоз.