Гласуването по пощата не може да бъде отлагано повече - такова мнение изразиха представители на българите, живеещи в чужбина по време на онлайн среща с президента Румен Радев и с вицепрезидента Илияна Йотова. Тя е във връзка с продължаващите консултации на държавния глава за предстоящите избори. 

Според Мария Спирова - представител на българите във Великобритания, предвидените 35 избирателни секции за наши сънародници на Острова, са твърде малко. Освен това организационна пречка за изборите може да се окаже изискваната карантина за идващите в страната. "Избирателният кодекс дължи много на българите чужбина", смята тя и затова призовава най-после да се приложи на практика и по същество гласуването по пощата.

На нейното мнение е и Атанас Петканов, който работи в Европейската централна банка и който говори на срещата от името на българите в Австрия. Заради епидемичната ситуация в тази страна излизането от домовете на хората сега е трудно. Според него също "не може да се отлага до безкрай гласуването по пощата". 

Около това мнение се обединиха повечето представители, участвали в срещата, в това число от Австрия, Великобритания, САЩ, Канада, Турция, Испания, Франция и Германия. 

Според Йосиф Соломонов, който говори за българите в Испания, обаче гласуването по пощата няма да промени активността по време на вота. Според него за се удвои броят на българите гласували от чужбина, трябва да се помисли за електронно гласуване. И призова президента и вицепрезидента "обърнете внимание на Изборния кодекс". 

Илияна Йотова коментира, че е получила много запитвания от български граждани у нас и в чужбина за това дали ще бъде удължен срокът на изтичащите лични карти. За това според нея това е нещо, на което на предстоящия вот трябва да се обърне внимание. 

А държавният глава Румен Радев добави, че институциите в България и по света показаха, че са ангажирани и че по време на кризи могат да взимат бързи решения и в рамките на седмица да реагират. 

"Гласувайки, българите в чужбина укрепват духовната връзка с родината и ангажираността си с обществено-политическия живот в България. За първи път правим избори в условия на пандемия не само в България, а и в целия свят. Затова за нас е от особена важност в тези избори да бъде гарантирано здравето на всички наши сънародници, независимо къде се намират и да бъде гарантирано конституционното им право да гласуват", каза още държавният глава.