С "Христос возкресе, воистина Возкресе" няколко хиляди православни българи посрещнаха Великден в реставрираната уникална българска желязна църква край Златния рог в Истанбул, съобщи БТА.

Повече от 10 автобуса със сънародници са пристигнали от България специално, за да присъстват на пасхалното богослужение снощи в храма и той бе изпълнен до краен предел, мнозина стояха в двора.

Сред присъстващите бяха посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски, служители от българското генерално консулство в Истанбул, единственият българин архонт във Вселенскатата патриаршия Димитър Атанасов, много българи, работещи в града край Босфора.

Празничното пасхално богослужение в храма "Свети Стефан" бе извършено снощи за пръв път от седем години насам след продължителната реставрация. То се ръководеше от протосингела на Старозагорската епархия, който поздрави миряните с Възкресението на Исус Христос, най-големия християнски празник.

Точно в 12 часа след звъна на църковната камбана православните християни начело със светите отци направиха обиколка със свещи около църквата.

"Службата беше изключително тържествена", споделиха майка и дъщеря Яна и Диана Николови от София.

"За това допринася и атмосферата на църквата "Свети Стефан", тя е уникална. Впечатленията ни надхвърлиха очакванията ни."

Подобно е мнението и на Ирена Благоева от Костинброд. "Аз и друг път съм идвала в Истанбул. Но за пръв път присъствам на Великденска служба в Желязната църква, изключително съм впечатлена. Мога да кажа, че ще остане незабравима", каза тя.

Пасхална служба бе изнесена и в българската Екзархия в квартал Шишли, където се черкуваха православните християни от общността на българите в Истанбул начело с председателя на църковното настоятелство Васил Лиязе.

Пасхалната служба в eкзархийската църква "Свети Йоан Рилски" изнесе свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, църковен хор под диригентството на Кирияко Лиязе изпълни пасхални песни.

Днес продължават Великденските богослужения в Истанбул. От 13 часа местно /и българско/ време в храма "Свети Стефан" се изнася службата за Второ Възкресение. След това ще има обяд на българската общност в големия салон на българската Екзархия, с агнешко чеверме, музика и танци.

Великденски концерт на хор Кантилена от Велико Търново, изложба от икони, изработени от деца от България, която е подредена в приземния етаж на Желязната църква са също прояви, които съпътстват Великденските празници на православните българи в града край Босфора.

Празнично Великденско богослужение ще се отслужи днес и във Вселенската патриаршия, водена от Вселенския патриарх Вартоломей.

Очаква се на службата да присъстват истанбулски гърци, туристи от Гърция и чужбина, а също и представители на турски институции.

Екипи на истанбулската дирекция по сигурността са мобилизирани специално за охраната на християнските църкви в града, които останаха отворени до късно през нощта.