Вчера в Испания бяха арестувани 21 българи на кораб, превозващ около 3 тона кокаин от Южна Америка.

Дойчин Дойчев е арестуван следобед след като по-рано заяви пред медиите, че изобщо не носи отговорност за дрогата, а единственият му проблем е как да изпрати нов екипаж в Испания, който да пази кораба му. Той е собственик на корабоплавателната компания "Сийборн трейд".

По-рано от МВР съобщиха,  че по случая с кораба "Св. Николай"  са арестувани други двама българи. Единият – Р.К., на 37 г. от София, е организаторът на транспорта на наркотика. Той няма регистрирани криминални прояви. Вторият от членовете на престъпната организация е отговарял за наемането на част от екипажа на кораба. 46-годишният Х.Х., адресно регистриран в София, е криминално проявен и съден в друга държава.

От ведомството уточниха, че престъпна група, изградила канал за трафик на наркотични вещества от Южна Америка към Европа, е неутрализирана при съвместна операция „Картел“. В акцията са участвали служители от отдел "Наркотици" в ГДБОП и полицейските служби на Франция, DEA-САЩ и SОCА - Великобритания.
След обмен на информация чрез Интерпол и взаимодействие със службите на Кралство Испания на 13 август корабът, плаващ под български флаг, е задържан, като на борда е намерено огромното количество наркотик.
Разследването продължава, уточниха от МВР.

Задържаният кораб до преди няколко месеца се е казвал "Бургас 3". По време на последния му рейс преди арестуването името му е било сменено на "Свети Николай", а фирмата-собственик е регистрирана във Великобритания. Посоченият адрес е обаче е бургаски - адресът на фирмата на Дойчев. Според информация на БНТ, на екипажа на кораба е обяснено, че промяната на името и регистрацията на фирмата-собственик се налагали поради финансови затруднения и за да се гарантира безпрепятственото връщане на кораба в България.

В телефонен разговор за БТА по-рано Дойчин Дойчев пожела да уточни, че фирмата му не е собственик на плавателния съд, а само мениджър и като такъв се грижи единствено за неговата безопасност.
"Не нося вина за това, което е станало там", добави той.

Дойчев заяви още, че е научил за мащабната акция, докато е бил в Турция, където имал проблеми с друг кораб и от друго естество. Сега е в непрекъсната връзка с испанските власти.

Същевременно Иван Велков, председател на моряшкия профсъюз, разказа по БНР, че моряците може и да не знаят нищо за това, което се пренася на кораба. Но за товара трябва да е известен капитанът на кораба и собственикът. Ако капитанът не го е уведомил, ще е виновен за това, което е станало.
Има хора, които знаят какво се е превозвало, категоричен беше той.

По-рано премиерът Бойко Борисов коментира задържането на българите така: "Знаеше се, че ще работят с български кораб, много неща се знаеха, но нямаше как да им кажем на моряците: "Бягайте от кораба, защото ще го хванат".

По неофициална информация на в. "Стандарт" кокаинът идвал от колумбийски клан и доставката имала връзка с "кокаиновия крал" Ивелин Банев - Брендо. Неотдавна той беше екстрадиран в Италия, за да бъде съден там за трафик на дрога.