Това са отговорили от компанията тази сутрин на запитване на "По света и у нас“ на БНТ.

По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти по-голям - 35 718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

Освен списъка с контакти, информацията за потребителите е включвала детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа. Не всички потребители са еднакво засегнати, тъй като разрешенията за приложението са били променяни във времето.

"Използвахме възможно най-разширена методология. Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани", заявяват още от Фейсбук.

Фейсбук бе замесена в скандал, след като вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че британската компания е събрала личните данни на над 50 милиона потребители на социалната мрежа, за да разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите.

Компанията вече започна да уведомява общо поне 87 милиона потребители по света, замесени в скандала. 97,2% от инсталиралите приложението вероятно са били от САЩ. 81,6% от всички засегнати - участниците в анкетата и приятелите им, пък са били в САЩ.

Междувременно съоснователят на "Епъл" Стив Возняк напусна Фейсбук заради тревогата във връзка с начина, по който социалната мрежа борави с личните данни на потребителите.

Обвиниха YouTube, че събира данни на деца за реклами