Става дума за почти перфектно изработени български фалшиви евробанкноти. Процесът, започнал в Австрия вчера, е срещу малкия брат на заловения през 2005 година Иван Иванов, известен като Карата, който се подвизавал и с множество фалшиви имена, предаде БТА.
"Царят на фалшивите пари" Иванов, както е известен в печата тук, тъй като всяка втора фалшива банкнота е негово производство, се измъкна на 13 април 2005 година от виенския затвор с помощта на един фалшив и един междувременно осъден истински адвокат. Този доста срамен за съдопроизводството факт стана причина за нововъведение, според което посетителите в затвора трябва и на влизане, и на излизане да дават пръстови отпечатъци, които се сравняват. Освен това адвокатите на подсъдимите разговарят вече със своите клиенти само през стъклена стена.
През въпросния априлски ден 49-годишният Карата избяга в България и обяви брат си - 37-годишният Стефан Карата, за говорител на организацията за фалшифициране на пари.
Очаква се арестуваният през октомври 2005 година в България Иван Иванов да бъде предаден през есента на австрийските власти и да бъде изправен пред съда.
Създадената от него в Пловдив организация за фалшифициране на пари работи ношем в работилници, намиращи се в мазетата на небудещи подозрние малки фабрики. Никъде в България, пише "Курир", няма толкова много луксозни автомобили както в Пловдив. В малки количества банкнотите напускат страната, така че ако далаверата бъде разкрита, загубата да не е голяма. Пласментът се извършва във Виена.
В залата, където се води процесът срещу малкия брат Стефан Карата, зад гърба на съдийката виси диаграма, която онагледява разклонената мрежа на престъпния синдикат: десетки хора в различни държави, снабдени с фалшиви паспорти и с регистрирани под фалшиви имена автомобили, поддържащи връзка посредством непрекъснато менящи се номера на мобилни телефони.
Вероятно Стефан Карата , който всъщност е само брънка от престъпната верига, ще получи ефективна присъда от две години, която може би ще излежи в България.