Възложената на компютърна фирма обществена поръчка за над 336 хиляди лева без ДДС за доставка на препарати за установяване на чума при дребните преживни животни ще бъде спряна. Това съобщи на извънредна пресконференция директорът на БАБХ Дамян Илиев, цитиран БНР.

Взетите до момента 8 000 проби ще се изследват в лаборатории в няколко европейски държави, като финансирането на тези изследвания ще бъде поето от Европейската комисия.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов заяви, че ще провери защо създадена преди месец компютърна фирма е била избрана от Агенцията по храните да достави препарат, с който да бъде диагностицирана чумата по овцете и козите. Обществената поръчка е за над 336 000 лева без ДДС. "Ако са направили такъв заход и такава работа, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да ви обещая, само да си взема телефона. Така че отговорът може да го получите до края на деня", заяви премиерът.

Вчера стана ясно, че компютърна фирма на 40 дни и с 500 лв. капитал е спечелила поръчката за доставка на ваксини за чумата, обхванала Странджа. Поръчката е за повече от 330 000 лева. 

Собственик на компанията е Никола Явахчов. По информация на Нова телевизия той е 28-годишен, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране, както и с всички дейности, "незабранени от закона".

Проблемът с чумата по дребни животни в Странджа възникна преди повече от месец. От БАБХ наредиха унищожаването на няколко стада заради съмнения за зараза. Собствениците на стадата вдигнаха протести, тъй като според тях пробите са манипулирани.