Нови протести заради чумата в Странджа. Недоволните не искат да бъде убито последното живо стадо, за което властите са категорични, че е заразено с чума.

От Агенцията по безопасност на храните уверяват, че животните трябва да бъдат умъртвени заради националната сигурност на страната.

Остава контролът на БАБХ за чумата по дребните преживни животни, въпреки че отпадат санкциите към фермерите. Това каза директорът на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Той увери, че контролът на заболяването чума по дребни преживни животни ще бъде засилен, каквито са ангажиментите на страната ни към международните ни партньори.

Д-р Александра Митева, началник отдел "Хуманно отношение към животните" обясни, че всички южни области в България са под специален надзор за чумата по дребните преживни животни. БАБХ изпълнява две програми за контрол на заболяванията, одобрени от ЕК и в партньорство с южните ни съседки Гърция и Турция. Съобразно изпълнението на двете програми продължава взимането на проби и контрол върху движението върху дребни преживни животни с определени цели.

"Ситуацията доста се облекчи за фермерите. Вече свободно могат да се движат от тези региони животни, предназначени за клане. Нещо, което бе абсолютно забранено до този момент и свободна реализация на продуктите от тези дребни преживни животни в страната", посочи д-р Митева.

За справянето с възникналите огнища на заболяването чума по дребните преживни животни в областите Хасково, Ямбол и Бургас са похарчени над 1,3 млн. лв. С 400 хиляди лева повече са средствата, отделени за дезинфекция. Д-р Митева отбеляза, че възстановяването на статута на страната ни като свободна от чума по дребните преживни е от огромно значение, тъй като гарантира безопасната търговия с животни и продукти от тях.

Все още статутът продължава да е на страна, инфектирана с чума по дребните преживни животни, заради огнището в село Болярово, където все още има ферма, в която мерките, предвидени по закон не са изпълнени. За да бъде променен статусът на страната ни са нужни шест месеца от ликвидирането на последното огнище. На практика огнището в Болярово остава. Служителите на БАБХ не са допуснати.

Въпреки огнището европейските страни са приели гаранциите на БАБХ и търговията с животни и продукти от тях е освободена на територията на ЕС. Проблем е търговията с трети страни. За да изнасят кози и овце към страни като Турция и Египет са необходими допълнителни изследвания на животните.

Въпреки обявеното огнище в Болярово защитници на животните от София, организирани във фейсбук, отново протестираха пред БАБХ.

Д-р Илиев бе категоричен, че това компрометира страната ни и пречи за отпадането на статута. Той обясни, че животните могат да са болни и да носят вирус, без да имат клинични признаци.

Новото бранене на стадото на Ана Петрова от Болярово започна с протест пред съда. Там животновъдката обжалва заповедта на властите стадото й да бъде умъртвено.

"Нашият Господ Исус Христос е казал: "Истината и само истината ще Ви направи свободни!" Разбрахте ли?", каза зам.-председател на "Приятели на Русия и православния свят" Атанас Стефанов.

До окончателно решение по делото не се стигна, защото съдията си направи отвод.

"Твърдим и към настоящия момент ние, защитата, че чума по дребни преживни животни няма", заяви адвокат Николина Чакърова.

Половин година властите не могат да убедят протестиращите в обратното, а и все още нямат достъп до стадото на Ана Петрова. Затова заличили юридически фермата й. Властите не са се отказали и от намерението си да убият стадото. Нямало да се откажат и защитниците му.

"Имаме готовност за самозапалване, това трябва да го знаете", каза Тихомир Томов, бивш зам.-кмет на Стара Загора.

Протест в подкрепа на стадото имаше и в София, докато от Агенцията по храните обясняваха, че ситуацията с чумата се е облекчила, но въпреки това и последното стадо трябва да бъде умъртвено. За да може половин година след това страната ни да е със статус "без чума".

"Аз трябва да докажа статуса на България, за да разреша търговията на страната. Разберете, това е национална сигурност, а не да споря с хора, които нямат компетенции", заяви Дамян Дамянов, директор на БАБХ.

Нови проби от животните по закон не може да се взимат, защото едни вече потвърдили чумата и възможният изход бил само един.

За борбата с чумата по козите и овцете страната ни похарчила над 1 млн. лева. Колко са загубили животновъдите, не стана ясно.