Една част от дюната е в плажа и съгласно договорът, който имаме с концесионера, за да бъдем максимално сигурни, че ще се опазват всички природни богатства, ние сме сключили една разпоредба, която задължава концесионера да опазва дюните, независимо от действията на него или трети лица. Това е негово задължение и всъщност е важно да се установи дали е подаден сигнал от концесионера. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред NOVA по повод разораната дюна на къмпинг "Смокиня".

"Няма как да коментирам вандалските действия и прояви на различни хора. Факт е обаче, че ние като институции и Министерството на туризма и РОСВ, и прокуратурата, веднага, след като разбрахме за това в ранните часове на събота сутринта, се координирахме и направихме необходимите проверки", каза още министърът.

Тя обясни, че ясно е уточнена територията защитените дюните: "Ясно има карти, където са очертани тези дюни, които попадат както в защитени територии, така и извън защитени територии, защото има няколко вида такива дюни. Всеки може да получи информация от Агенцията за кадастъра, така че е ясно къде са тези местообитания", обясни тя.

"Не разбирам що за човек трябва да си, за да извършваш подобни неща. От 2 000 до 10 000 лв. е глобата и до 3 години затвор", добави Ангелкова.

Министърът посочи, че държавата може да контролира взаимоотношенията по договорите с концесионерите, сключени до момента. От една страна обаче липсва разпоредба, която да урежда започнатите процедури и тяхното приключване и от друга страна е нов режимът на отдаване на концесии на морските плажове. Освен това наредбата, свързана с мониторинга и контрола на концесиите е спряна от съда и на практика не е в сила.

"В момента продължаваме да правим анализи и да обсъждаме с юристите дали е необходима законова промяна в тази посока, за да можем правилно да изпълняваме ангажиментите си", добави тя.

Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбата срещу екологичната оценка на Общия устройствен план на бъдещата туристическа и ски зона "Миджур". След като вече има зелена светлина, за да започне проектът, министър Ангелкова коментира, че развитието на зимния туризъм е от съществено значение за това да се развиват регионите в страната.