От тях 67 са с оборудване за гасене на горски пожари, а 6 са високопроходими с оборудване за мониторинг при гасене на горски пожари. Те са уникални за България и чрез термокамери могат да откриват на огнища на горене, както и за изследване причините за възникване на пожара.

Тези автомобили са изключително екологични, а високата им проходимост гарантира достъпа им до всякакви терени, съобщиха от МВР.

Машините са осигурени по Оперативна програма "Околна среда" и ключовете за тях бяха връчени от екоминистъра Ивелина Василева и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

По този повод Бойко Борисов написа в социалната мрежа:

"Миналата година на Пожарната бяха доставени 134 пожарни автомобила, сега 67 нови, както и още шест, които са снабдени със специално оборудване. Истински се радвам, че моите бивши колеги ще имат възможност да работят с такава техника, която ще допринесе за справянето с бедствията и горските пожари и ще облекчи работата им".

Премиерът уточнява, че Пожарната не е била предвидена като бенефициент по тази оперативна програма, но екипите на министър Василева, на Главната дирекция на пожарната и на МВР стартирали преговори с ЕК и успели да убедят партньори, че това е необходимо за справяне с щетите от наводненията и  горските пожари.

Така бяха осигурени 195 млн. лв., за два проекта, които се реализират, подчерта Борисов.

"Благодарна съм за възможностите, които предоставя европейската солидарност. Признателна съм за работата на екипа, работил за осъществяване на проекта. За първи път в МВР има толкова мащабно техническо обновяване и съм убедена, че и резултатите ще са изключителни. Сигурна съм, че новата техника ще подобри ефекта от усилията им и ще защити в по-голяма степен живота и здравето им", коментира министър Бъчварова.

Новите пожарни ще влязат в експлоатация до края на месеца, а до края на годината ще бъдат назначени нови 250 огнеборци, уточниха от МВР.