Стотици таксита и автобуси излязоха на площад "Батенберг". Тяхното основно искане е инкриминиране на незаконния превоз у нас. От 9:00 ч. до 11:00 ч. превозвачите спряха работа, спрени са и всички междуградски автобуси до тази вечер. Движението в района вече е освободено.

Промяната, която беше отхвърлена в Народното събрание, предвиждаше максимално наказание до 10 години затвор и глоба до 15 000 лв., както и конфискация на половината имущество.

От бранша са против ветото, което връща за преразглеждане текстовете, които инкриминират незаконното пътуване. От бранша са категорични, че искат инкриминиране само на незаконните превози.

Ако депутатите не приемат отхвърлените текстове заплашват да спрат превозите за дълъг период от време.

Протестът

Около 100 автобуса и 2000 таксиметрови автомобила минаха в три лъча по "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе" и бул. "Царица Йоана" тази сутрин и блокираха ключови булеварди и стигнаха до площад "Княз Александър Първи Батенберг". Протестиращите изпълниха целия площад от Президентството до Националната художествена галерия.

Прпотестът на пренозвачите

Снимка: БТА

Протестът на превозвачите

Снимка: Булфото

Около 12:00 часа автомобилите на превозвачите се изтеглиха от площад "Александър Батенберг", а половин час по-късно движението по булевард "Цар Освободител" вече се нормализира до улица "Княз Александър Батенберг" - до сградата на БНБ.

Снимка: БТА

Исканията

Превозвачите настояват допълненията в НК, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар "споделено пътуване". От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.

Протестът на превозвачите

Снимка: Булфото

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи заяви: "Очакваме да се приеме Наказателния кодекс. Очакваме всеки да прояви като депутат своята отговорност и всички политически партии да подкрепят нашата инициатива".

Освен от автобусните превозвачи за инкриминирането на нерегламентирания превоз настояват и от таксиметровия бранш. Тяхното недоволство е срещу различни мобилни приложения за извършване на превозни услуги, които ощетяват бизнеса им.

"Хората са се събрали, защото икономически вече не издържат. Това приложение и тези нерегламентирани превози отнемат една трета от бюджета на шофьорите. Само предупредителен е протестът. По-нататък може да предприемем и по-строги мерки", каза Ивайло Павлов от Националния съюз на превозвачите.

Успоредно с протеста на превозвачите, пред Министерския съвет се проведе и друг протест на недоволни граждани срещу правителството заради наложените нови ограничителни мерки заради Covid-19. Основното искане е за оставка.

Антиправителственият протест пред МС

Снимка: Булфото

За да няма конфронтация между двата протеста, превозвачите се оттеглиха.

Малко по-късно протестът срещу новите ограничителни мерки се пренесе пред здравното министерство.

Протестиращите среще новите ограничителни мерки

Снимка: БТА