Заради тежките зимни условия в страната са отменени 37 влака. Най-сериозно остава положението на Централната жп гара в София поради замръзване на стрелките. По тази причина влакът от София през Горна Оряховица за Варна, който е трябвало да замине в 13 часа все още е с неприкачен локомотив и не може да замине. В него има 200 пътници, съобщиха от преслужбата на БДЖ, цитирани от БНР.

Влакът Русе -София е спрял на гара Илиенци от 100 минути и не може да бъде приет на гарата поради замръзване на стрелките. По същата причина влакът Бургас -София е спрял на гарата в Казичене. Проблем има и с влака от София за Варна през Карнобат, който е заминал със закъснение от 200 минути.

Заради закъсал влак преди гара Карагеоргиево 50 души бяха евакуирани в детска градина в Айтос.

БДЖ препоръчва на клиентите си в следващите дни преди да тръгнат на път да се информират на телефон 0700 10 200 или да търсят информация на всички гишета на гарите в страната.

"Отменят се пътническите влакове от Кюстендил за Гюешево и обратно, както и пътническият влак между Кюстендил и Перник. Днес пътнически влакове няма да се движат от Карлово до Бургас, между Ямбол и Бургас, Варна и Бургас, Самуил - Силистра, Добрич и Кардам. По трасето най-голям проблем представляват навяванията, тъй като на места температурата при релсите е около минус 28, минус 29 градуса. Това изисква допълнително усилие от страна на инфраструктурата, за да може да се осигури безопасно преминаване", информира Лияна Панделива от пресцентъра на БДЖ.

Заради тежките зимни условия междуселищните автобуси в Североизточна България са отменени. Продължават обслужванията в Югозападна България и до Стара Загора и в посока Благоевград: Сандански, Петрич, Дупница, Кюстендил.

Ивайло Константинов от Сдружението на автобусните превозвачи: "Продължават обслужванията в Югозападна България и до Стара Загора, по магистрала "Тракия". До Плевен - трудно, малко от автобусите са били пропуснати, курсовете в югоизточна посока - Бургас, Ямбол, Сливен се изпълняват до Стара Загора редовно и в посока Благоевград: Сандански, Петрич, Дупница, Кюстендил. Североизточна България е непроходима от вчера. Имаме няколко автобуса, които не успяхме да приберем оттам. Не се обслужват каквито и да е курсове от вчера сутринта до този момент включително".

Автобус с 20 пътници и двете коли, които закъсаха на пътя Асеновград - Садово, са били изтеглени и са продължили пътя си. Автомобилите затънаха в преспите тази сутрин край село Моминско и половин час по-късно са изтеглени от аварийните екипи, съобщи Димитър Георгиев от кризисния щаб в областната администрация, според когото хората надценяват възможностите си и подценяват обстановката.

От пътните и почистващите служби напомнят ако не е наложително да не се пътува заради рисковете, които крият много ниските температури и снегонавяванията.

Временно е ограничено движението в лентата в посока Калотина по път I-8 София - Калотина, поради снегонавявания