Считано от 00.00 ч. на 19 май отпада карантината за пристигащите в Австрия от България, ако са ваксинирани срещу COVID-19, ако имат отрицателен тест за коронавируса или документ, че са го преболедували. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни във Виена, за да избегнат самоизолация, при влизане в Австрия българските граждани следва да представят един от изискваните документи: Документ за ваксинация на немски или английски език. Той трябва да доказва, че гражданинът е ваксиниран с една от одобрените от Европейската здравна агенция ваксини и одобрената от СЗО китайска ваксина "Синофарм"; Сертификат от лекар или от здравните власти за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца. Може да се представи и сертификат за антитела, не по стар от 3 месеца; Отрицателен резултат от PCR тест, не по стар от 72 часа преди влизане в страната, или отрицателен резултат от бърз антигенен тест, не по стар от 48 часа.

В случай че влизащите на територията на Австрия не разполагат с един от трите документа, е необходимо в 24-часов срок да си направят PCR тест на място за собствена сметка. Деца до 10 г. няма да бъдат тествани, допълват от ведомството.

Продължава онлайн регистрацията на Pre-Travel-Clearance, която трябва да бъде направена най-рано 72 часа преди пътуването, припомнят от министерството.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България във Виена на следните телефони: тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 (24 часа), както и на имейл: Embassy.Vienna@mfa.bg, се посочва още в съобщението.