Страната осъмна с първата по-сериозна снежна покривка. И въпреки предупреждение за опасно време - жълт код е в сила в цялата страна, отново имаше изненадани шофьори и аварирали камиони, което на места доведе до километрични задръствания.

Над 60 катастрофи са регистрирани в полицията до обяд в страната, съобщи инспектор Лъчезар Близнаков от МВР.

"42 инцидента са настъпили на спешния тел.112, които касаят самостоятелно катастрофирали превозни средства, напуснали платното за движение след загуба на контрол, което води до извода за подценяване на пътната обстановка. Апелираме към водачите да се съобразяват скоростта на движение с динамично изменящата се пътна обстановка", уточни Лъчезар Близнаков.

Вижте снимки >>

На два пъти тази сутрин движението по пътя Русе-Разград край село Писанец е било ограничавано временно за превозни средства над 12 тона заради закъсали камиони, съобщиха от Областното пътно управление. Причината е, че тежкотоварните превозни средства били с износени гуми. Стигна се до 10-километрово задръстване.

Автобус аварира и на пътят Разград - Попово при разклона за село Балкански. Возилото пътувало по линията Разград - София. На заледен участък в района на бившия военен лагер автобусът поднесъл и паднал в канавката. Няма пострадали пътници. Обходният маршрут за леките автомобили е през село Балкански, а тежкотоварните изчакват, уточниха от Областното пътно управление.

Аварирали камиони затвориха пътищата в Северна България

Снимка: bTV

Най-трудно придвижването в област Силистра бе по главния път за Русе заради закъсали тежкотоварни автомобили с летни гуми. Поради силен снеговалеж временно бе ограничено движението на всички МПС  и по второкласния път II-21 Русе - Силистра в участъка от разклона за с. Пожарево до кръстовището за с. Гарван, съобщи АПИ.

Сняг в Исперих

Снимка: БТА

Аварирал камион в участъка Ловеч - Плевен също наложи временно затваряне на пътя. Шофьори прекарваха повече от два часа в снежния капан на пътя там. В района на Антоново също е имало закъсали коли.

В Искърското дефиле, откъдето минава целият тежкотоварен трафик между Северозапада и София, водачите карат с повишено внимание. Има опасност от падащи камъни. На по-високите места има заледявания.

Сняг и мъгла при Искърското дефиле

Снимка: bTV

По данни на МВР няма бедстващи граждани и закъсали автомобили към обяд. Всички пътища са проходими при зимни условия, дори и планинските проходи. Ограничения има единствено за прохода Троян-Кърнаре, където е забранено движението на пътни превозни средства над 12 тона.

"Не подценявайте зимата, подгответе автомобила си и шофирайте с повишено внимание. При снеговалеж и намалена видимост намалете скоростта и увеличете дистанцията". Това посочват експертите на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" /ДАБДП/, а съветите за безопасност на пътя при зимни условия са публикувани на интернет страницата на агенцията.

Сняг в Исперих

Снимка: БТА

Според специалистите водачите трябва да проверят дали имат подходящи гуми, вериги, въже за теглене, лопата, сигнален фенер, светлоотразителен триъгълник, зимна течност за чистачки, аптечка (заредена с лекарства и материали за оказване на първа долекарска помощ), пожарогасител и др. Също така да направят проверка дали работят светлините и отоплителната система на автомобила.

"Не подценявайте рисковете на пътя и ситуациите, в които можете да изпаднете", подчертават експертите. Те съветват и винаги, когато можете да си го позволите да тръгвате на път през зимата със зареден резервоар.

Друг съвет към водачите е да почистват изцяло автомобила си от снега и леда. Причината е, че неизчистените стъкла блокират погледа на водача около автомобила и той може да бъде изненадан както от пешеходец, така и от друго МПС. Също така при аварийно спиране или рязка маневра може снегът, останал на тавана на автомобила, да падне на предното стъкло и по този начин водачът да загуби напълно видимост, което да доведе до инцидент.

От ДАБДП отбелязват още, че през зимните месеци се стъмва много по-рано, а хората по-често носят тъмни дрехи, което ги прати на практика невидими за водачите в редица ситуации. Затова пешеходците се съветват преди да пресекат винаги да се уверят, че водачът на моторното превозно средство ги е видял и има възможност да спре и да ги пропусне.