Сред изслушаните пред съда беше таксиметровият шофьор, който е докарал на летището атентатора-самоубиец, предаде bTV.

Йонко Иванов е откарал на летище Бургас предполагаемия извършител час преди атентата. Мъжът, когото после видяхме на кадрите от залата за заминаващи, беше разпознат от Йонко Иванов. Според него, той го е наел в Равда, поискал е да го закара до летището. Почти не са разговаряли по пътя.

Мъжът е бил около 1,80 см висок, с нормално телосложение, с шапка и очила, с дълга коса. Според таксиметровия шофьор идвал от Несебър и му казал, че е от Съединените щати. Иванов обясни, че не му е направило впечатление някакво особено поведение на 25-30-годишния мъж. Той не бързал, не бил притеснен.

Атентаторът се е срещнал с двама таксиметрови шофьори в Равда, като е търсел превоз до летището. Бил е облечен с къси панталони, тениска и шапка, а шофьорите дори не са забелязали, че е носил и перука.

На шофьора, който го е взел, му направила впечатление раницата, която мъжът сложил до себе си на задната седалка в таксито. По време на пътуването си говорели за антирадара, който изпищял в колата.

Пред съда даде показани и една от пострадалите при взрива – екскурзоводката Данка Георгиева. По думите на адвоката ѝ тя не е видяла самия взрив, тъй като е била в гръб. В един момент е проехтял силен звук, а след това жената се е усетила на земята, с лице в асфалта. Неин колега я е отвел надалеч. Спасило я е това, че е била пред автобуса.

На летище Сарафово преди атентата не е имало никакви мерки за сигурност, а всеки е можел да влезе вътре, без значение какво носи, тъй като не е имало кой да проверява. След терористичната атака режимът за сигурност беше много променен.

8 граждански иска за общо 217 174 000 лв. има от пострадалите по делото "Сарафово". Исковете са на пострадалите израелски и български г..На 18 юли 2012 година при атентата на летище Бургас загина автобусният шофьор Мустафа Кьосев, петима израелски туристи, а над 40 души бяха ранени.