Общинският съветник от "Атака" в София Станил Станилов изпрати отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова с призив да не дава разрешение за провеждането на предстоящия гей парад, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той настоява за забрана на това "порнографско сборище", като се мотивира, че след демократичните промени у нас Конституцията гарантира правата и свободите на българските граждани и подобни прояви са ненужни.

"Възползвайки се обаче от Вашата и на софийските граждани търпимост, малка група хора, наричащи се "хомосексуални", всяка година излизат и предизвикват обществото, пропагандирайки сред най-уязвимата група - децата, своите сбъркани представи за любов, семейство и съжителство", пише Станилов.

Общинският съветник от партията на Волен Сидеров припомня на столичния кмет, че България е православна страна с традиционни ценности, "нямащи нищо общо с извратените джендър идеологии на западния неолиберален свят".

"Българите винаги са смятали семейството за съюз между мъж и жена, който в мир, любов и уважение отглежда плодовете на своята любов - децата. Българите доказаха всичко това, оказвайки изключителна съпротива срещу приемането на Истанбулската конвенция. Г-жо Фандъкова, защитете българските деца! Те не носят вина, че живеят в един сбъркан свят", призовава още Станилов.

Преди дни и от ВМРО се обявиха срещу провеждането на "София прайд", който е насрочен за тази събота.

"Парадирането с отклонението от нормалността на хората, организиращи гей парада е техен проблем. Политическите им претенции обаче са наш проблем - на цялото българско общество, на държавата. Недопустимо е тази група да изисква допълнителни права, които освен в разрез с природата са и в разрез с върховния закон на държавата - Българската конституция", заявиха от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов.