Името му е Нарек и от шестмесечен живее в България, учил е тук и родителите му живеят у нас.

Диана Радославова - директор и водещ адвокат в центъра за правна помощ “Глас в България“ заяви по БНР, че младият мъж е задържан на основание на новата правна норма за краткосрочно задържане, въведена в Закона за чужденците през 2017 година.

Сайтът "За Перник" уточнява, че Нарек повече от 15 г. живее в Радомир и негови приятели молят за помощ, тъй като го грози депортация.

„Единственото основание, на което той може да бъде задържан по този институт, е неустановена самоличност. Той е бил спрян от полицаи по време пътуване от София към Перник през великденските празници. Установено е, че няма лични документи в себе си и, въпреки че е обяснил абсолютно цялата сложност на ситуацията, в която се намира от години и която е напълно прозрачна пред имиграционните служби, въпреки че е известно къде живее, с какви документи е, с какво семейно положение, той е счетен за нелегално пребиваващ, без установена самоличност“, обясни по БНР адв. Радославова.

Първоначално тя помислила, че става дума за недостатъчно добра комуникация между различните звена в структурата на МВР заради празниците, но три работни дни по-късно смята, че „това по-скоро вече се дължи на инертно прилагане на небалансирана миграционна политика, която, за съжаление, в България е основана единствено на разбирането за защита на границите извеждания с пълна липса на мисъл за регулярна имиграция, за интеграция, за цялостния аспект на миграционните потоци“, отбелязва националното радио.

В Центъра в Бусманци се провеждат интервюта с Нарек, с намерението да бъде убеден да се завърне в Армения, където никога не е живял и няма роднини. Ако замине за Армения, го чака и военна служба.

Нарек обаче не знае арменски, а и иска да се ожени за момичето, с което живее от 7 години.

„Не знам даже какво ще правя там. Майчиният ми е език е български. Той е единственият ми език. През 1995 година майка ми идва в България с мен. Установява се тук с другите ми родители – вуйчо, баба, леля, цялото ми семейство. Баща ми от Армения не го познавам. Майка ми от малък се опитва да ми оправи документите, но винаги не може. Винаги ѝ казват, че не става. Минавам детска градина тук, в България. Уча до седми клас в Перник - в „Петър Берон“, а от 8-и до 12-и клас в Строителния техникум в Перник. Дори когато не бях пълнолетен, не даваха на майка ми да ми издаде документи. Постоянно ѝ казваха, че не става. Сега ми казват: „Майка ти е трябвало да ги оправи, докато не си пълнолетен“, разказа Нарек.

Така той останал без лична карта след навършване на пълнолетие. Затова няма и щофьорска книжка, а бил само пътник в проверения автомобил. Преди това всяка седмица се подписвал в 9-о РПУ.

„Това ми е първата проверка от полицай! Първото спиране от полицай за проверка!“, заяви Нарек и оприличи Центъра в Бусманци на „затвор“

След като през 2017 година е бил въведена правната норма на лице без гражданство в Закона за чужденците, Нарек е подал молба за получаване на такъв статут в дирекция „Миграция“ но такъв му е бил отказан. В момента адв. Радославова и младежът обжалват, а заседанието е насрочено за юни.
Краткосрочното настаняване в Бусманци е за 30 дни.

Помогнете ни, моля ви! Не знам към кой да се обърна! Задържаха мой приятел, с който израснахме заедно, искат да го депортират, пише ни друго момиче, пожелало анонимност. Помагайте, господа! Радомирец е от повече от 15 години, апелира в "За Перник" приятелят на Нарек - Божидар.

През март 2010 г арменецът Давид, който беше поканил любимата Ревит в Монтана, също беше сполетян от подобна участ. Той нямаше документи, а тя беше отведена в Бусманци и се наложи да прекарат дълго време разделени. Любовта им обаче преодоля изпитанието и сега двамата са женени и живеят у нас.