Ръководният състав на Министерството на отбраната и личният състав на Въоръжените сили на Архангелова (мъжка) задушница се прекланят пред паметта на героите, загинали за Отечеството, се казва в съобщение на пресцентъра на МО.

На панихидата за упокоение на душите на загиналите, която беше отслужена от Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Присъстваха и висши офицери, военнослужещи, представители на държавната и местната власт, военни аташета, акредитирани в нашата страна, членове на военнопатриотични организации, много граждани.

В ритуала участваха представителни подразделения на Националната гвардейска част.

На Мъжка задушница представителни части на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и бригада „Специални сили“ участваха в панихиди в гарнизони Асеновград, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен.

Те отдадоха почит на воините, загинали за национално освобождение и обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Военнослужещите поднесоха венци и цветя в памет на героите.

Българска делегация, водена от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, участва в панихидата, отслужена в памет на загиналите воини на българското военно гробище и пред офицерските паметници в църквата „Свети Георги“ в с. Цапари, Република Македония.

На ритуала присъстваха представители на Министерството на отбраната и членове на военнопатриотичните съюзи.