Този терен, който беше предложен от министерството на здравеопазването за детска болница у нас, е подходящ. Бъдещата сграда има възможност да бъде гъвкава, т.е. да бъде достроявана. Това заяви арх. Петкана Бакалова пред БНТ. От Министерството на здравеопазването вече официално заявиха намерението си да бъде изградена детска болница в двора на болница "Лозенец".


"Първо теренът е достатъчно голям, второ е в непосредствена близост до парк, който е изключително важен за детската болница. Наблизо има масов транспорт, също така и голям булевард, който може да бъде продължен, за да се осигури безпрепятствен достъп на линейките. Освен това там ще бъде позициониран протонен ускорител - това е изключително важно за детската болница", каза арх. Бакалова и допълни, че от гледна точка на градоустройството, урбанизма, архитектурата и инфраструктурата, теренът е подходящ.

"Почти две години със Столична община търсим терен. Бяха предложени 4 терена - Александровска болница, която е наситена със сгради, няма паркова среда; теренът на Правителствена болница, който се оказа, че паркът в близост не е нито държавна, нито общинска собственост; теренът в близост до Цариградско шосе (бившите казарми), където има инфраструктурна обезпеченост, но теренът е на Министерство на отбраната и трябва да получи ново отреждане", изясни Бакалова.

"Аз не съм против да се строи в двора на МБАЛ "Лозенец", но да не са обекти като казино, мол и др. Най-доброто е да бъде детска болница, която да е част от университетската болница "Лозенец", добави доц. Радосвет Горнев , директор на МБАЛ "Лозенец", пред БНТ.

Той допълни, че болница "Лозенец" разполага с пълния набор на отделения и клиники, включително и с единствения в България трансплантационен център за деца.

"В България повече от 11 години не се е извършвала детска трансплантация - това е позорно за страна членка на ЕС", смята доцентът.

"Време е отговорно да поставим въпроса така, че да имаме не само детска болница, но да имаме реално и ефективно детско здравеопазване, обосновано на най-доброто, което може да постигнем", беше категоричен Горнев.

Според него решението, което може да се вземе на този етап, е надграждане - използване капацитета на болница "Лозенец". Това включва разкриване на нови отделения, преструктуриране.

"Ние нямаме нужда от сгради, финансовият ресурс е неограничен, но човешкият ресурс е строго ограничен", коментира той.