Министерство на отбраната предяви граждански иск за 8 025 892 лв., но съдът не го допусна, съобщи БТА. Съдът мотивира решението с факта, че приемането на подобен иск ще затрудни наказателното производство. По тази причина и министерство не бе конституирано като граждански ищец по делото.

Бившият военен министър Николай Младенов, който се яви като свидетел, заяви пред съда, че е разбрал за сделката за "Комплектомобилна производствена линия за метални конструкции UBM", след като е направена проверка на предишни плащания и "на такива, които е трябвало да бъдат направени". 
Той си спомни, че когато ставал военен министър, бил предупреден от предшественика си, че има купена такава техника. Имахме съмнения за обстоятелствата по сделката и затова я пратихме на прокуратурата, обясни Младенов и допълни, че не е имало обществена поръчка по този случай. 

Попитан от защитата дали все пак не е имало поръчка, Младенов заяви, че е имало, но се явил само един кандидат, а това по думите му не е било морално.

Служителката във военното министерство Камелия Желева заяви, че в началото фирмата доставчик искала всички пари за машината при нейното натоварване. При преговорите било договорено плащането да е на части: 50% - при натоварването, 30 на сто - при пристигането на пристанището, а останалите 20 на сто, които все още не са платени, - при доставка в поделението. 

Прокурорът по делото Борис Балев коментира, че е имало политическо решение и едва тогава е направена комисията. Това е надбягване с един кон, каза Балев. Според него не е имало никаква необходимост от купуването на машината.

Юрисконсултите на министерството съобщиха пред съда, че машината все още стои в безмитната зона във Варна и на практика не може да бъде използвана.

Вижте видео от Софийски градски съд