Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ограничава движението на тежкотоварните автомобили в дните преди и след Коледа по участъци от магистрала "Хемус" в Софийска област заради очаквания засилен трафик за празниците, съобщиха от агенцията.

В последния работен ден преди почивните дни за Коледа - 22 декември, от 12 ч. до 20 ч. и в събота, 23 декември, от 8 ч. до 16 ч. се спира движението на тежкотоварните камиони над 12 тона в посока Варна в участъка от 30-и до 47-и км. Камионите ще се пренасочват по обходен маршрут от пътна връзка "Витинска река", при 30-и км, по път I-1 София - Ботевград и път II-17 до пътен възел "Ботевград" при 47-ми км, откъдето ще продължават пътуването си по магистралата.

В зависимост от метеорологичните условия и натовареността на движението е възможно преминаването на моторни превозни средства над 12 тона да бъде ограничено и в участъка от пътен възел "Правец" при 52-ри км до пътен възел "Осиковска Лакавица" при 60-и км. Обходният маршрут ще е по път I-3.

В тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове", в които текат и ремонтно-възстановителни работи, на 22-ри и 23 декември ще има две ленти за Варна, а на 27 декември - за София. 

Всички пътуващи от Варна към София ще преминават по обходен маршрут - от пътен възел (п.в.) "Осиковска Лакавица" по път I-3 и при п.в. Правец" ще се връщат на АМ "Хемус". По преценка на контролните органи в зависимост от интензивността на трафика е възможно движението на всички МПС да бъде ограничено от п.в."Ботевград" до п.в. "Витинска река" с пренасочване по път II-17 и път I-1.

На 27 декември - последният почивен празничен ден, от 12 ч. до 20 ч. ще бъде ограничен тежкотоварният трафик от пътен възел "Осиковска Лакавица" при 60-и км до пътен възел "Правец" при 52-ри км. Обходният маршрут ще е по път I-3. В зависимост от метеорологичните условия и трафика ще се спира преминаването на автомобили над 12 т в посока София, в участъка от п.в. "Ботевград" при 47-и км до п.в. "Витинска река" при 30-и км. Обходният маршрут ще е по път II-17 и път I-1.

На 27 декември от 12 ч. до 20 ч., в зависимост от трафика и метеорологичните условия, ще бъдат осигурени две ленти за пътуващите към София в тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове". В тази връзка изцяло ще се спре движението на всички МПС, пътуващи за Варна в участъка от АМ "Хемус" от 30-и до 47-и км.

Обходният маршрут за пътуващите от столицата към Варна ще бъде от п.в. "Витинска река" по път I-1 и път II-17, а при п.в. "Ботевград" ще продължава по АМ "Хемус". Друга възможност при интензивен трафик е при п.в. "Правец" движението да се пренасочва по път I-3 и при п.в. "Осиковска Лакавица" да продължава по автомагистралата.

АПИ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи, както и да не използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване, защото по този начин биха възпрепятствали преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.