На публично заседание днес жури обяви резултатите от оценяването и класирането на конкурсните проекти и отвори плика със списъка и номерата на участниците в конкурса, които до момента бяха анонимни, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

В конкурса за пътния участък документи са подали двама участници. На първо място е класирано предложението на "Пътпроект 2000" ООД, което получава 93,278 точки, а на второ е "Пътпроект" ЕООД - 89,859 точки.

Предложената от "Пътпроект 2000" ООД проектна стойност за изграждането на участъка е 732 109 652,44 лв. без ДДС, а на "Пътпроект" ЕООД - 729 241 729,60 лв. без ДДС.

"Дружеството, предложило по-висока цена, е включило в проекта си подобрения на съществуващите в момента напречни връзки между двете платна към бъдещото трасе", обясни председателят на журито арх. Петър Диков.

Предложено е изграждането на общо седем тунела - пет по лявото платно от трасето и два при обхода на Кресна.

Членът на журито арх. Павел Диковски каза за БНР, че проектът предлага впечатляващи иновации, които не са правени до момента у нас.

"Едното е в сферата на големите съоръжения. Има виадукт, проектиран по системата конзолен монтаж със среден отвор от 302 метра при положение, че световният рекорд е 305 метра за този тип конструкции. Другото решение е във връзка с организация на движението - система за уведомяване състоянието на настилката, трафика и всичките тези Ай Ти системи на много високо техническо ниво", каза архитектът.

Конкурсът се прави с присъждане на награди за участниците. Наградният фонд е 2,5 млн. лева за три награди - за първо място - 85 на сто от фонда, за второ - 10 на сто, и за трето - 5 на сто.

Наградният фонд дава правото на възложителя проектът да бъде използван.