Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че ще препоръча на Националния оперативен щаб и на правителството извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължена. Причината е усложнената ситуация с разпространението на коронавируса в Доспат, Сърница и Сливен.

Според него това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища.

По думите на Кунчев удължаването на извънредната епидемиологична обстановка в страната ще е с 15 дни или месец. В следващите дни ще се вземе окончателно решение за това. По-рано се предвиждаше наложената извънредна обстановка в страната заради Covid-19 да приключи на 15 юни.

"Това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките - по-специално тези за граничен контрол. Не предвиждаме връщане на контролните мерки по отношение на ограничаване пътуването от град в град или ограничаване достъпа до градинки, навън населени места, в смисъл планината, ресторанти...", обясни Кунчев.

Според него обаче, няма нужда от повторното въвеждане на задължително носене на маски на открити места. Разбира се, указанията за спазване на дистанция и на хигиенните норми ще продължи доста дълго и трябва да се научим да живеем с вируса, подчерта още Кунчев, който не изключи да се появят и нови огнища.

По-рано се предвиждаше наложената извънредна обстановка заради Covid-19 да приключи на 15 юни.

Ситуацията в Доспат е усложнена, каза още Кунчев. Затова са необходими общи мерки, които да се провеждат едновременно във всички общини. По този повод в момента в Пловдив главният здравен инспектор Ангел Кунчев събра на среща епидемиолозите от Смолян, Пазарджик и Благоевград и кметовете от региона.

Кунчев потвърди, че работници в предприятието за играчки в Доспат са прикривали симптомите на заразата от страх да не останат без работа.

Междувременно продължи размяната на реплики между кметовете на Сърница и Доспат от къде е тръгнало разпространението на инфекцията с коронавирус в тази част на Западните Родопи.

В случая граничното местоположение на Сърница и Доспат в две области, за които отговарят различни регионални здравни инспекции усложни обстановката при спешното реагиране.

Иначе в община Доспат и днес продължи тестването на контактните лица на заразените с коронавирус.

Четирите екипа на РЗИ-Смолян издириха всички контактни на болните и им взеха проби за изследване. Резултатите се очакват в следващите дни.Днес продължават тестването в селата Змеица, Любча, Касак, Црънча и Чавдар.

"Вчера в късния следобед на територията на общината имаше 4 екипа от РЗИ в Доспат. Те бяха придружавани от хора от кризисния щаб, които уведомяваха близките и контактните, а в Барутин бяха придружавани от кмета на Барутин, те са си свършили работата. Ако е останало още нещо в други населени места, то това ще стане днес", каза председателят на кризисния общински щаб в Доспат Красимир Горов, цитиран от БНТ.

Кметът на Сърница Неби Бозов обаче не е съгласен да се обвиняват работничките от фабриката за играчки в Доспат, че са прикривали симптоми с помощта на лекарства.

"Излизат органите официалните с предположения, с клюки, жените взимали хапчета и т.н. Ами 51 жени, които са от Доспат заразени и те ли са взимали аналгинчета, за да скрият температурата, която са имали? И в момента някой да им хвърля клюки и предположения, да им докара допълнително неудобство с чувство за вина, че те са виновни за това нещо, е меко казано- нагло дори", каза Неби Бозов.

За разлика от Доспат, където от вчера носенето на маски е задължително на открити и закрити пространства, в Сърница подобно мярка не е въведена.