Предаването на щама на тази бактерия не става толкова бързо, например по въздушно-капков път при кихане и кашляне. Заразяването става по фекално-орален път, характерен за чревните инфекции като хепатит, салмонелоза, дизентерия, каза още Кунчев, цитиран от "Фокус".

"За заразяването с опасната Ешерихия коли се изисква доста по-близък контакт, доста по-грубо неспазване на хигиенни норми. Все пак този причинител се отделя с изпражнения и трябва да бъде погълнат. Това не е невъзможно, но не е и чак толкова лесно”, коментира епидемиологът.

Той изтъкна, че хората трябва да спазват висока хигиена – да си мият често ръцете, както и да консумират чиста храна, особено зеленчуци. Когато има замърсена вода или храна, тогава и епидемиологичният взрив е най-силен и засяга много хора.

"Иначе обикновената Ешерихия коли като бактерия е доста разпространена в България. У нас има почти ежегодно такива случаи, само че не от този токсигенен щам, който предизвика тежките заболявания в Европа. Още в края на миналата седмица изпратихме указания до лечебните заведения какво трябва да правят и как да се изследват хора с подобна симптоматика”, каза още д-р Кунчев.
Той посочи, че откриването на източника на заразата е трудна работа.

70% от заразените в Западна Европа са жени, което е било една от причините да се смята, че източникът е зеленчук.
„Не винаги е лесно да се стигне до общ източник. Ние също сме имали сериозни епидемиологични взривове, при които въпреки положените усилия и разпити не можем да стигнем до един и същ продукт. Все пак това е въпрос на време. Надявам се колегите в Германия да успеят. Докато не се разбере кой е носителят, мерките не са достатъчно ефективни”, призна експертът.