Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства - това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл". 

Правозащитната организация публикува годишния си доклад за 2023-2024 г. за състоянието на правата на човека в 155 държави. 

В доклада за България организацията насочва вниманието към задълбочаващото се влошаване на свободата на изразяването в страната, като отбелязва разширяването на практиката за завеждане на стратегически "дела шамари" срещу медии и журналисти. като форма на тормоз и спиране на неудобни разследвания.

Организацията отбелязва усилията на парламента да предостави по-добра защита на журналисти срещу подобни практики, но определя промените в Наказателния кодекс като "недостатъчни".

"Амнести Интернешънъл" обръща внимание на все по-честите случаи на неправомерно изтласкване на бежанци и мигранти на границата с Турция, зачестяващите случаи на явна дискриминация срещу роми и опити за насаждане на омраза срещу етнически малцинства от страна на политически партии.

"Докладът отбелязва продължаващата неспособност на България да гарантира правата на хората с увреждания и акцентира върху тревожното положение на условията за хората, настанени в психиатрични институции и домове за социални грижи.

Правата на ЛГБТИ хората в страната продължават да не бъдат гарантирани, след като Върховният касационен съд отмени възможността за юридическа смяна на пола за транс хората. Все още липсва правно признаване на еднополовите двойки в страната, което представлява нарушение на правото на личен и семеен живот, посочват от организацията. 

"През последната година наблюдаваме влошаване на състоянието на правата на човека в България и това изисква по-голяма отговорност от правителството и държавните институции. Необходима е широка обществена ангажираност за по-доброто разбиране и зачитане на правата на човека, както и за механизмите за гражданско участие. Това ще бъде и основният фокус на новосформирания офис на "Амнести Интернешънъл България", заедно с изграждането на силна мрежа от активисти и поддръжници и активния диалог с партньори и правителство", коментира Найден Рашков, директор на "Амнести Интернешънъл България", цитиран в съобщението на организацията.

Докладът за България е достъпен, преведен на български език, на сайта на организацията.

Правата на човека са изправени пред най-сериозните заплахи в глобален мащаб от десетилетия

Що се касае до наблюденията в глобален мащаб, организацията предупреждава, че светът е изправен пред преломен момент за международното право на фона на грубо нарушаване на правилата от страна на правителства и корпоративни гиганти.

Увеличаването на въоръжените конфликти и липсата на воля за реално прилагане на международното право са най-сериозна заплаха за правата на човека в глобален план. В същото време, бързото развитие на изкуствения интелект и неспособността за въвеждане на адекватна регулация, създават нови условия за дискриминация, расизъм и разделение, се отбелязва в съобщението с изводи от доклада.

"Явното неуважение на Израел към международното право се утежнява от неуспеха на съюзниците му да спрат неописуемите кръвопролития, на които са подложени мирните жители в ивицата Газа", каза генералният секретар на "Амнести" Аниес Каламар, цитирана от ДПА и БТА. 

"Заедно с продължаващата агресия на Русия срещу Украйна, нарастващият брой въоръжени конфликти и мащабните нарушения на човешките права, на които ставаме свидетели, например в Судан, Етиопия и Мианмар - глобалният ред, основан на правила, е застрашен от разрушаване", добави тя.

Демократичните страни също не избягват критиките на организацията, като Каламар каза, че "това, което виждаме през 2023 г. потвърждава, че много от силните държави пренебрегват фундаменталните ценности на човечеството и универсалността, залегнала във Всеобщата декларация за правата на човека".

Докладът разкритикува употребата от САЩ на правото им на вето, за да блокират с месеци гласуването на резолюция за спиране на огъня в ивицата Газа от Съвета за сигурност на ООН.

Докладът "освен това подчертава гротескните двойни стандарти на европейските страни, като Великобритания и Германия, като се имат предвид добре обоснованите им протести срещу военни престъпления, извършени от Русия и "Хамас", но същевременно подкрепят действията на израелските и американските власти в този конфликт", пише "Амнести" в прессъобщението си.

Войната в Украйна е друга ключова причина за влошаването на глобалната ситуация с правата на човека.

"Амнести" посочи безразборните нападения на руските сили "в населени райони, срещу гражданска инфраструктура и спъването на износа на зърно".

"И руските, и украинските сили използват касетъчни бомби въпреки техния безразборен характер и трайни рискове за цивилните", пише в доклада.

"Докладът на "Амнести интернешънъл" рисува картина на тревожно потискане на правата на човека и засилващо се нарушаване на международните правила, и то в условията на задълбочаващи се глобални неравенства, надпревара за надмощие между суперсилите и ескалиране на климатичната криза", каза Каламар.