Той е направил това рано тази сутрин без кислород, в състава на 15-членна международна експедиция, съобщи БНР.

Манаслу е осмият по височина връх в света. Намира се на около 70 километра източно от Анапурна, на територията на Непал. Това е първото изкачване на осемхилядника след разрушителното земетресение в страната.

42-годишният зоолог от Природонаучния музей в София е използвал вероятно предпоследния ден от хубавото време под Манаслу и е успял да достигне връхната точка на 8163 метра заедно с още редица алпинисти, които чакаха такава възможност.

Сайтът на експедицията Seven Summit Treks Manaslu съобщи, че утре ще се направи нов опит от други алпинисти.

Досега Манаслу беше единственият от 14-те върха над 8000 метра, на който не беше стъпвал българин. Първият изкачен осемхилядник е Лхоце от Христо Проданов.

В кариерата на Боян Петров това е пети осемхилядник след Гашербрум I, Канчендзьонга, Броуд пик и К2.

През 2014 г. той стана първият българин, който изкачва 3 осемхилядника в рамките на един сезон. През май той покорява третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), на 23 юли заедно с Иван Томов стъпват на съседния на К2 - Броуд Пик (8047 м), а на 31 юли Петров стана първият български алпинист, изкачил втория по височина връх в света - смъртоносния К2 (8611 м) в Каракорум, Пакистан.

Преди началото на експедицията до Манаслу Петров заяви в интервю за "Дневник", че в главата вече му се върти идеята за изкачване на всички 14 осемхилядници. Желанието му да се качи и на втори връх по време на това пътуване обаче се провали поради липсата на експедиции.